avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Activitate muri80

Activitate muri80

Modul lui de operare,locuind afara nu in tara este urmatorul/In momentul care mergeai in libere,acasa,niciunul dintre soferi nu mai era primit inapoi,Invoca tot felul de motive,care nu aveau nici un fel de legatura cu munca sau persoana in cauza.rezultatul era defapt neplata muncii,Nici un sofer nu este la zi cu banii....ca sa poata fi excrocati.Din punctul meu de vedere,nici macar nu cred ca inregistreaza contractele de munca.Omul trebuie prins,deja in anul 2018 are ce-l putin 15 victime,de care stiu eu si o firma cu care a colaborat,la care are restanta de 9000-10000 euro.
Cu cea romaneasca,dar transportul se facea cu cea austriaca.
Multumesc frumos, in cazul de fata, acest angajator, actioneaza sub doua firme detinute, una romaneasca si una austriaca. Activitatea de trasport in U. E este coordonata din Austria si Germania, unde detine imobile in chirie.

Cornel Vasile a scris:

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

Da,sunt dovezi,martori...

luminita29 a scris:

Daca aveti dovezi sesizati ITM sau inaintati proces in instanta

Angajatorul pe care vreau sa il reclam,inseala pe toti angajatii care ii are,neplatind munca depusa.