Buna seara! In certificatul de nastere al fiului meu s-a strecurat o eroare: pe fiul meu il cheama Ștefan, dar in certificat s-a inscris Stefan. Am citit pe site-ul Directiei Generale pentru Evidenta Persoanelor Arges si acolo scrie ca cererea de rectificare se depune de cel la care se refera actul de stare civila impreuna cu actele doveditoare. Intrebarea mea este: pot depune eu cererea in locul lui? Si prin ce acte se pote dovedi greseala? Mentionez ca intre timp am divortat si mi-am schimbat numele de familie, astfel numele meu de familie si cel al copilui difera. Acest lucru poate influenta intr-un fel situatia?
Înțeleg că nu este absolut necesară sesizarea organelor de anchetă/cercetare penală întrucât procedura legală de recuperare a bunului este destul de costisitoare în raport cu valoarea prejudiciului. Însă, rămâne de condamnat gestul colegului de a obține bunuri, servicii, bani etc. în acest mod (împrumuturi nerestituite).
Totuși, atunci când valoarea prejudiciului cauzat în același mod este mai mare, se pot aminti în plângerea penală mai multe momente în care a recurs la această cale?
În urmă cu aproape o lună, fiind într-o excursie, am împrumutat unui coleg un bun (încărcătorul telefonului mobil), sub pretextul că pe al lui l-a uitat acasă și mi-l va returna ziua următoare, lucru care nu s-a întâmplă. De atunci, de cate ori, îi cer încărcătorul îmi prezintă diferite scuze.
Menționez că nu este prima dată când el face diferite împrumuturi (chiar și bani) și nu le mai restituie.
Întrebarea mea este: care este procedura legală pentru a recupera prejudiciul? Fapta poate fi încadrată la furt sau la abuz de încredere?