fat frumos a scris:
Moraru George a scris:
Sfatul meu: Inchiriaza masina cu un leu pe luna si conform ordonantei ai voie sa deduci totul (daca ei sint smecheri si noi ne putem face nu!?):D
Nu se poate deduce nimic, nici daca masina este inchiriata. Ordonanta spune clar: "masinile aflate in proprietatea sau in folosinta..." - vezi postarea precedenta in care este redat un fragment din ordonanta.
1. Sa inteleg ca daca pretul contractului de inchiriere este "unul serios" atunci aceasta practica este ok?
Adica pot sa-mi inchiriez masina propriei mele firme si probabil ies mai ieftin?
Dau 100 Eur/luna - platesc 3% din venitul din chirie (3 Eur/luna) si sigur acest impozit este mai mic decat sumele economisite cu deducerea TVA-ului la carburanti!
2. O alta problema: pentru masinile achizitionate in leasing inainte de 01 mai 2009 se aplica OUG in sensul ca TVA aferent ratelor platite nu mai este deductibil? Ar fi absolut aberant. Asta nu se numeste ca s-ar aplica retroactiv?
Adica, daca stiam de aceste masuri cel mai probabil ca nu mai achizitionam in leasing masina, nu?
3. Am observat ca exista in OUG un articol care prevede limitari pentru deducerea cheltuielilor cu reparatii, functionare etc. la 1 masina pe pers. de conducere....dar asta se aplica doar la cei care folosesc notiunea de "cheltuiala deductibila", adica firmele cu impozit pe profit...firmele cu impozit pe venitul micro de ce nu au o astfel de facilitate, sa-si reduca si ele din impozitul platit? Asta nu se interpreteaza ca discriminare?
Textul mai jos:
"2. La articolul 21 alineatul (3), litera n) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„n) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.”
-------
Scuzati-mi necunostinta, dar "cheltuieli de functionare" pentru un autoturism nu inseamna si combustibil? :))
...ca stiu ca nu functioneaza fara...
4. Am observat ca la deductibilitatea TVA, nu mai putem deduce TVA-ul la achizitionarea unei masini si pentru combustibili, dar de reparatii, functionare si intretinere nu se specifica...adica cumpar masina (nu deduc TVA) si apoi o repar, o intretin (si deduc TVA)? Cumva guvernantii nostri au afaceri cu service auto? Stie cineva? Ca ma gandesc ca au interes....probabil ca exagerez, dar daca ma gandesc ca vorbim atat de masini de vreo 4 ani in politica...eu zic ca asta e o masura sa-i puna afacerea pe butuci vechiului premier...de fapt am auzit c-a vandut-o...la timp, probabil!
Va rog sa-mi scuzati divagatia! :sorry:
Multumesc pentru raspunsurile/ ajutor in interpretarile pe textul OUG!