avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Activitate high_voltage_tm

Activitate high_voltage_tm

Situatia e urmatoarea:

Prin luna septembrie am cumparat o motociclete de tip enduro pentru a o folosi in scop de agrement, pe camp/padure - adica nu pentru a circula pe drumurile publice.
Am cumparat-o de la o persoana din Arad, facand un contract de vanzare/cumparare in care am trecut seria motocicletei (VIN) marca, model si datele mele si ale vanzatorului; am folosit un formular tipizat in care in mod normal se trece si numarul de inmatriculare si apoi se inregistreaza la directia fiscala, dar motocicleta nu a fost niciodata inmatriculata in circulatie in Romania si vanzatorul nu avea nici un fel de act, el cumparand-o la randul sau tot printr-un contract "de mana".

In luna octombrie, am facut prostia de a iesi cu motocicleta din garaj pe drumul public, intentionand sa ajung la un prieten la cateva strazi distanta, unde urma sa urcam motocicleta intr-o remorca si sa plecam cu ea pe camp. Alta prostie si mai mare a fost ca am montat pe motocicleta un numar provizoriu expirat, pe care il aveam de la autoturismul personal; am facut treaba asta crezand ca e mai putin grav decat sa ies cu motocicleta fara nici un fel de numar pe ea.

Bineinteles ca la prima intersectie am fost vazut de catre un echipaj de politie care m-am oprit.
Le-am spus exact adevarul, ca motocicleta nu este inmatriculata si numarul este fals.
Am fost condus de catre echipaj la sectie, cu tot cu motocicleta.
Acolo mi s-a luat o declaratie, in sensul ca aceasta a fost redactata de catre agent, dupa cele relatate de mine, iar apoi am recitit-o si semnat-o.
Am primit dovada pentru permisul de conducere precum si pentru motocicleta care mi-a fost retinuta si a ramas in curtea sectiei de politie.
Motocicleta a ramas la politie pentru ca la momentul respectiv nu am avut nici un act asupra mea cu privire la motocicleta si nu am putut da detalii despre identitatea vanzatorului.

Dupa aproximativ doua ore petrecute la sectie, avand o atitudine cooperanta fata de domnii politisti, am fost lasat sa plec acasa. Mi s-a spus ca vo fi contactat in curand de catre cineva de la sectie pentru alte declaratii si mi s-a pus in vedere sa prezint acte cu privire la motocicleta pentru a o putea recupera.
Acuzatiile au fost conducerea unui vehicul neinmatriculat si conducerea cu numere false - din cauza celei din urma, dovada inlocuitoare a permisului de conducere s-a eliberat fara drept de circulatie.

Dupa 2-3 zile am fost la sectie pentru a prezenta contractul de vanzare cumparare in origininal. L-am lasat la dispecerul de serviciu, politistul care m-a oprit nefiind prezent.
Am revenit apoi de mai multe ori pentru a cere informatii cu privire la dosar, dar de fiecare data politistul respectiv nu se afla la sectie. De la cei care era de serviciu mi s-a spus de fiecare data ca trebuie sa mai astept si ca ei nu mai au nici o legatura cu cazul, dosarul fiind trimis mai departe; ce inseamna "mai departe", nu am putut afla.

Intentionez sa mai fac o ultima incercare la sectie, unde o sa cer si un numar de dosar sau alte date cu care sa pot merge la un avocat pentru a-i putea prezenta cele intamplate si a vedea ce pot face in continuare.

Avand in vedere ca faptele pentru care sunt urmarit au fost savarsite si recunoscute de catre mine, consider ca situatia este destul de clara si nu cred ca ma pot astepta la o eventuare achitare sau N.U.P dar ceea ce ma intereseaza acum e sa-mi recuperez motocicleta care sta in ploaie rezemata de un gard in curtea sectiei si sa obtin dreptul de a conduce pe perioada cercetarilor, fiindu-mi foarte necesar atat la locul de munca cat si pentru rezolvarea unor probleme personale.
Permisul in am de 11 ani, pentru categoriile A, BE, CE si nu am savarsit niciun fel de infractiuni, doar cateva contraventii sanctionate cu amenda.

Multumesc pentru lamuririle prompte!
Buna ziua!

Sunt intr-o situatie asemanatoare, in sensul ca mi-a fost retinut permisul de conducere pe perioada cercetarilor cu eliberarea unei dovezi fara drept de circulatie.
Au trecut doua luni de la savarsirea faptei si pana in momentul de fata nu am fost chemat la audieri de catre politie, singurul contact cu autoritatile fiind in ziua in care am fost condus la sectie unde am dat o declaratie cu privire la cele intamplate si politistul mi-a deschis un "dosar de urmarire penala" (dupa spusele lui) - nu cunosc insa date despre dosar, numar de inregistratre, calitate, etc, nefiindu-mi comunicate (presupun ca urmarirea penala asupra mea se face in calitatea de suspect).

Exista vreo procedura prin care pot cere sa mi se aduca la cunostinta stadiul cercetarilor si de asemene pot face ceva pentru a obtine o dovada de circulatie provizorie? Am inteles ca exista posibilitatea ca printr-o cerere organele ce desfasoara cercetarea penala pot admite (sau nu) acordarea dreptului de circulatie pt o perioada de 30 zile, cu posibilitatea de prelungire pe intreg parcursul cercetarilor. Daca exista aceasta posibilitate, unde trebuie adresata cererea respectiva - la politie, tribunal, etc?

Multumesc!