avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Activitate teo663399

Activitate teo663399

Răspuns la discuția Impozitare abuziva?
NOUTATI:
Ca urmare a unei contestatii depuse la DGFP am primit o Decizie prin care mi se aduce la cunostinta respingerea acesteia ca neintemeiata pe urmatoarele considerente:

"Luind in considerare constatarile organului de control, motivele invocate de contestatoare, documentele existente la dosarul cauzei, referatul cu propuneri de solutionare, precum si prevederile actelor normative in vigoare la data efectuarii verificarii se retin urmatoarele;
In drept sunt aplicabile prevederile art. 77^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare care prevede:
Aratam ca potrivit art. 1295 din Codul Civil
"Vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator, in privinta vanzatorului, indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul inca nu se va fi predat si pretul inca nu se va fi numarat.
In materie de vindere de imobile, drepturile care rezulta prin vinderea perfecta intre parti, nu pot a se opune, mai inainte de transcriptiunea actului, unei a treia persoane care ar avea si ar fi conservat, dupa lege, oarecare drepturi asupra imobilului vandut.
(Cod civil 948, si urm., 964, 971, 1300 si urm., 1303).
Avand in vedere prevederea legala de mai susaratam ca petentul a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului in cauza (apartament) prin sentinta Civila Nr....../27.02.2007 a judecatoriei ........., unde se hotareste ca : "....Reclamantii dobandind, astfel, un drept de proprietate asupra acestui imobil, cu titlu de vanzare-cumparare.
Dispune intabularea in CF in acest sens"
Prin urmare sunt aplicabile prevederile art. 77^1 din legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare ( aspect mentionat si in Sentinta Civila Nr..../27.02.2007 a Judecatoriei ....., care a stat de altfel la baza emiterii Deciziei .............) care prevede:

"la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de price fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

Avand in vedere cele de mai sus consideram ca AFP a Municipiului ..... a stabilit prin Decizia nr............ un impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal conform prevederilor legale aplicabile la data transferului dreptului de proprietate si nu la data incasarii venitului (pretului), cum intelege petentul.
In consecinta contestatia urmeaza a se respinge ca neintemeiata."

Ce parere aveti?
Eu inteleg ceea ce spune art 77^1 cu privire la cuantumul impozitului la transferul dreptului de proprietate, insa ce se intelege prin acest transfer? La ce data se produce el in fapt si de drept ? Data contractului de vanzare cumparare ori data sentintei judecatoresti? In aceasta sentinta sentinta apare: " ... predarea in posesie catre cumparatori facandu-se din data de 06.12.2006 " .
Ceea ce scrie juristconsult mi se pare just.
Multumesc pentru raspunsul complet.
Pe ce va bazati cand afirmati asta? Exista o baza legala? Imi dati si mie un text de lege? As vrea sa stiu daca am sanse la o eventuala contestatie. Multumesc.
Deci considerati ca nu aveau dreptul sa impoziteze ? Ce pot sa fac in continuare?
Tranzactia s-a facut printr-un contract la un avocat nu prin notariat.
Sentinta a avut ca obiect prestatie tabulara si dispune intabularea in CF.
Problema mea este urmatoarea:
in cursul lunii decembrie 2006 am vandut un apartament printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat; sentinta judecatoreasca a fost data in luna februarie 2007- in aceasta se specifica : punerea in posesie se face incepand cu data incheierii contractului, adica decembrie 2006; se stie ca din 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare noul cod fiscal in catre la art. 77 - 1 se specifica modul de impozitare pe tranzactiile imobiliare si anume se impoziteaza cu 2% din suma tranzactionata; in cursul lunii februarie 2008 am primit de la administratia fiscala o decizie de impunere prin care mi se aduce la cunostinta ca am de platit o suma reprezentand impozitul pe tranzactia respectiva in cuantum de 2% din suma;
Intrebare: data tranzactiei se considera 1. data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau 2.data sentintei judecatoresti- asa cum a considerat administratia fiscala ?
Luati in considerare faptul ca in luna decembrie 2006 era in vigoare vechiul cod fiscal dupa care nu se percepea impozit pe o tranzactie imobiliara daca ai vandut imobilul dupa 3 ani dupa ce l-ai achizitionat.