Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri.
Banca nu a plătit nimic din banii ei. Banii nu aparțineau băncii, ci erau banii de pensie ai tatălui meu. Contul respectiv era utilizat exclusiv pentru pensie. Fratele meu nu a avut procură. Tata a fost în putere și a gestionat singur situația financiară. A făcut însă un infarct, a intrat în comă și s-a stins într-o săptămână.
În "Drept civil. Succesiunile", am găsit următoarele paragrafe, care cred că se aplică acestui caz:
"Tot astfel, potrivit art. 120 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
publice, sumele neîncasate de către pensionarul decedat se vor plăti: soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor, iar în lipsa acestora celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
O primă concluzie care se poate trage din aceste dispoziţii legale este aceea că soţul
supravieţuitor, copiii şi părinţii defunctului culeg drepturile succesorale menţionate într-o altă ordine decât cea consacrată în Codul civil.
O a doua concluzie este aceea că aceste categorii de moştenitori culeg acele drepturi succesorale independent de acceptarea moştenirii defunctului şi nu trebuie să prezinte nici certificatul de moştenitor pentru a-şi dovedi calitatea de moştenitor.
Aşadar, aceste reglementări constituie nişte reguli speciale, derogatorii de la dreptul
comun, constituind o excepţie de la caracterul unitar al transmisiunii succesorale. "
"
raluk0207 a scris:
Art. 1341 Cod civil
(1) Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire.
Banca a eliberat fratelui suma, in conditiile in care acesta nu era indreptatit sa o ridice.
Trebuie sa faceti dovada ca la momentul respectiv, fratele a prezentat certificatul de deces al tatalui si cu toate acestea banca i-a eliberat suma si a inchis contul, fara sa fi solicitat certificatul de mostenitor.
O procura a avut cu certitudine fratele dvs. Altfel, daca acel cont era al tatalui, fratele nu ar fi putut sa il inchida.