Bună ziua. Am o casă de vacanță la munte cu acte în regulă. În curtea vecinului, la circa 8 m de casa mea (circa 4 metri de la gardul ei) are patru brazi înalți de vreu 20 de metri. Furtunile puternice din ultimul timp îmi pun casa și viața noastră în pericol, pentru că vântul bate spre noi și probabil brazii bătrâni vor prăbuși pe casa mea (sper ca să nu fiu înăuntru). Am vorbit cu ei dar nu vor să-l taie. Am făcut o poliță de asigurare pe casă, care ar acoperi o parte din eventualele pagube. Am solicitat primăriei să-i trimite o sesizare oficială, dar primăria spune că fiind proprietate privată, nu are dreptul. Ce se întâmplă dacă cad brazii pe casa mea, eventual dacă suferim accidentare în casă în acest timp? Vecinul poate fi tras la răspundere? Mulțumesc.
Pentru pornirea activității unui centru educational after-school pentru copii și/sau pentru adulți (curs de limbi străine), este obligatorie obținerea autorizației sanitare de funcționare de la DSP? De exemplu, pentru codul CAEN 8559 - Alte forme de invatamant n.c.a.
Conform Ordinului 1030/2009, obținerea autorizației sanitare de funcționare nu este obligatorie dacă activitatea funcționează pe firmă înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului. Nici Ordinul nr.1456/2020 (apărut recent) nu menționează obligativitatea obținerii acestei autorizații. Se poate funcționa ca școală privată fără autorizație, pentru că aparent legea nu obligă obținerea acestuia.
Inspectorii pot amenda pentru lipsa autorizației sanitare în acest caz?
Ordinul nr.119/2014, modificat cu Ord.994/2018 - Norme de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, capitolul V: colectarea, îndepărtarea și neutralizarea deșeurilor solide
- Art.36/1: Autorităţile publice locale, operatorii economici şi asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia să asigure colectarea selectivă, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor solide. Se interzice aruncarea deşeurilor solide în alte locuri decât cele amenajate special şi autorizate.
- Art.37
1) Colectarea la locul de producere (precolectarea primară) a depozitelor de deşeuri municipale se face în recipiente acoperite, dimensionate în funcţie de cantitatea produsă, de ritmul de evacuare şi de categoria în care se încadrează deşeurile menajere din locuinţă; deşeurile nu se colectează direct în recipient, ci într-un sac de polietilenă aflat în recipient şi care să aibă un volum puţin mai mare decât volumul recipientului. Precolectarea secundară, adică strângerea şi depozitarea provizorie a sacilor cu depozite de deşeuri municipale în punctele de precolectare organizată, se face în recipiente de culori diferite inscripţionate cu tipul deşeurilor, dimensionate corespunzător, acoperite, prevăzute cu dispozitive de prindere adaptate modului de golire, uşor transportabile, concepute astfel încât să nu producă răniri în timpul manipulării şi să nu favorizeze maladiile asociate efortului fizic excesiv.
2) Containerele vor fi concepute în aşa fel încât accesul la ele să fie rapid şi uşor, iar sistemul lor de acoperire să fie uşor de manevrat şi să asigure etanşeitatea. Recipientele vor fi menţinute în bună stare şi vor fi înlocuite imediat, la primele semne de pierdere a etanşeităţii. Ele vor fi amplasate în spaţii special amenajate, menţinute în condiţii salubre.
3)
Administraţia publică locală va asigura colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi stradale. Este interzisă depozitarea deşeurilor după colectarea lor, direct pe sol, pe domeniul public sau privat.
- Art.38:
Gestionarea deşeurilor municipale se realizează în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. În contextul prezentelor norme, deşeurile se colectează astfel:
a)Deşeurile periculoase rezultate din asistenţa medicală acordată la domiciliul pacientului sau cele rezultate din activitatea medicală a cabinetelor medicale, amplasate în clădiri de locuit, urmează circuitul deşeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice. Persoanele care îşi administrează tratamente injectabile la domiciliu şi cadrele medicale care aplică tratamente la domiciliu sunt obligate să colecteze deşeurile periculoase rezultate, în recipiente adecvate (cutii din carton cu sac de plastic în interior, cutii din plastic rigid), pe care le vor depune la cabinetul medicului de familie sau la cea mai apropiată unitate sanitară de care aparţin, care este obligată să le primească în scopul eliminării lor finale.
b)Deşeurile nepericuloase asimilabile celor menajere rezultate atât din asistenţa medicală acordată la domiciliul pacientului, cât şi cele rezultate din activitatea cabinetelor medicale amplasate în clădirile de locuit urmează circuitul de evacuare a deşeurilor menajere.
c)Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.
- Art.39:
1)Evacuarea deşeurilor menajere biodegradabile şi reziduale de la locurile de producere şi colectare la locul de neutralizare se face de preferinţă zilnic, fără a se depăşi următoarele termene maxime:
a)în perioada 1 aprilie-1 octombrie:
- zilnic, din zonele rezidenţiale şi de la unităţile de alimentaţie publică, unităţile sanitare cu paturi, grădiniţe şi creşe;
- la cel mult două zile, din celelalte zone.
b)în perioada 1 octombrie-1 aprilie:
- la cel mult 3 zile, din toate zonele.
(2)Evacuarea deşeurilor menajere biodegradabile «din poartă în poartă» se realizează o dată pe săptămână.
Mențiune: deșeurile rezultate din activitățile medicale (deșeuri periculoase și nepericuloase) sunt reglementate în Ordinulul nr. 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale
Deci, după părerea mea trebuie să aveți container amplasat și amenajat corespunzător, separat pentru resturi alimentare și contract cu firma de salubritate din localitate.