avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Activitate alex.popescu

Activitate alex.popescu

Super raspuns. :) Apreciez.
Buna ziua,

Avand in vedere confuzia din ultimele zile privind deciziile de impunere emise de ANAF, am urmatoarea intrebare:

O persoana fizica realizeaza in anul 2016 venituri din dividende, impozitate cu 5%. Persoana fizica are si calitatea de salariat cu norma intreaga pe tot parcursul anului 2016, cat si 2015 si 2017. In acest context, persoana fizica mai trebuie sa plateasca si CASS pentru veniturile din dividende din anul 2016?

Din codul fiscal se intelege ca NU, dar ANAF spune ca DA / nu stie, si ca deciziile sunt emise asa cum se emit, tipic romanesc.

-- Extras din codul fiscal, Art. 176 (1) si (7), valabil in 2016 --

ART. 176 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiții

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din investiții sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă câștigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.

(...)

(7) În anul 2016, persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.

-- Extras din codul fiscal, Art. 155 (1) a), valabil in 2016 --

ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

--

Sursa: [ link extern ]

Multumesc.