avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Activitate AlexIS30

Activitate AlexIS30

Multumesc pentru raspuns.

Alexandru Matache a scris:

Dacă prin filmare sau fotografiere obtineți probe in procesul penal este permis sa întreprindeti astfel de acțiuni.
Magazinele comerciale sunt destinate publicului larg, cumpărătorilor, nu sunt spații eminamente private.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

- Pentru a proba ca exista o diferenta intre pretul afisat la raft si cel de pe bonul fiscal este legal sa facem poze sau sa filmam eticheta de la raft? Doar pentru a avea o dovada a inselaciunii sau a greselii comise, sa-i arat sefului de magazin, sau in cazul in care nu se ajunge la un consens, pentru OPC. Expres am formulat: "dovada a inselaciunii sau a greselii", pentru ca eu pot lua in considerare in mod egal ambele variante.
- daca vad un angajat ca face o ilegalitate - fura, modifica termenele la produsele expirate, curata si "coafeaza" produsele vizibil iesite din termen, am voie sa pozez sau sa filmez?
- daca persoana de la casa de marcat sau paznicul se pierd cu firea atunci cand cer lamuriri sau solicit sa discut cu un manager si incep sa imi adreseze injurii sau chiar sa ma lezeze fizic, am voie sa filmez?
- daca nu vor sa faca retur la un produs desi acest lucru s-ar incadra in termenii stabiliti, sau nu vor sa imi vanda produsul cu pretul de la raft, am voie sa filmez?
In termeni legali, ce fel de spatiu este un magazin universal, de exemplu? Unde poate intra liber si cumpara oricine. Pentru mine, un magazin universal se imparte in doua categorii de spatiu bine definite. Spatiul privat cu destinatie comerciala deschisa publicului - spatiu destinat publicului si spatiu privat reprezentand anexele - birouri, depozit, etc. - spatiu interzis publicului sau cu acces restrictionat. Astfel, daca acestia afiseaza la intrare: "Fotografiatul interzis in incinta unitatii", sau: "Fotografiatul permis doar cu voia administratorului", aceste afisaje pot fi ignorate in cazurile cand se comit abuzuri sau ilegalitati in acea incinta, care pot fi probate poate doar prin filmare sau fotografiere.