avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate Dragos_P

Activitate Dragos_P

Am o problema foarte spinoasa cu ANAF-ul si multumesc anticipat oricarui jurist sau avocat ce are rabdarea sa citeasca aceasta speta pana la capat. Am sa incerc, totusi, sa fiu cat se poate de scurt si cuprinzator:

La finele lunii aprilie, in preajma Sarbatorilor de Paste, m-am trezit cu cele doua conturi personale (de persoane fizica) poprite de ANAF Constanta si cu aproximativ 2000 ron disparuti "ca prin minune" si intrati in contul institutiei. Suma revendicata de emitentul popririi era de aproximativ 30 000 RON!

Fiind minivacanta pentru bugetari si nemailocuind in Constanta, am fost nevoit sa rabd pana pe 3 mai ca sa merg la biroul de executari silite al ANAF si sa primesc (pe semnatura) de la un angajat o decizie de instituire a masurilor asiguratorii (emisa pe 03.04.2019), prin care sunt obligat la plata acelei datorii in baza faptului ca intre anii 2011 si 2013 am fost administratorul unui SRL din care am iesit in aprilie 2013, prin majorare de capital si vanzarea societatii catre o alta persoana (care, din acel moment a devenit administrator in locul meu). Datorita unor probleme pe care nu le voi detalia aici si acum, intr-adevar, in ultimele luni de functionare a societatii nu au fost platite impozitele si contributiile la Fisc.

Problema e in felul urmator: eu imi recunosc si asum mare parte din vina, societatea fiind vanduta, dar datoriile fiind “de pe vremea mea”, dar... cei de la ANAF au procedat corect, tinand cont de urmatoarele aspecte?

1. Termenul de presciere a obligatiilor fiscale nu este de 5 ani? Tinand cont de faptul ca cea mai mare parte a datoriilor se refera la activitatea firmei de la sfarsitul anului 2012, nu inseamna ca datoria ar trebui sa fie mult mai mica sau chiar zero? Cand i-am intrebat in legatura cu acest aspect, mi-au reaspuns ca termenul de 5 ani incepe sa curga de la data in care ei au emis un process verbal de insolventa, adica incepand din 08.10.2014? Acel process verbal d einsolventa nu trebuia adus si la cunostinta mea si semnat si de catre mine? E corect cum au procedat?
2. Desi nu reiese in mod clar din hartia de la ANAF, actul normativ in baza caruia au actionat e ordinul ANAF nr. 127/2014, privind atragerea raspunderii solidare a persoanelor fizice "de rea credinta" pentru datoriile unor persoane juridice. Intrebarea este: putem vorbi de un act normativ intrat in vigoare in 2014 pentru niste probleme ce s-au intamplat pana in 2013? Unde este principiul constitutional al neretroactivitatii legilor?
3. Se invoca reaua credinta a administratorului, dar cum pot dovedi ei asta? Exista undeva o definitie legala a relei credinte? Poate fi considerata de rea credinta o persoana ce se afla in dificultatea (daca nu chiar imposibilitatea) de a plati o anumita suma?
4. Nu am primit nicio somatie prin posta, am mers chiar si la oficiul postal de care apartin si doamnele d ela posta nu au gasit niciun plic de la ANAF emis pe numele meu inregistrat la retururi. Mai mult de atat, am cont pe SPV (anaf.ro) de mai multi ani si nu am primit nicio notificare, niciun mesaj de la ei legat de aceasta datorie. Nu inseamna ca tipii de la ANAF si-au incalcat obligatia de notificare a debitorului?

Tinand cont de aspectele de mai sus, as vrea sa stiu: are rost si mai am sanse sa contest aceasta decizie a ANAF de poprire sau tot ce trebuie sa fac este sa sper la amnistia fiscala promisa de Guvern si sa platesc (fie si esalonat) datoria?

Multumesc anticipat inca o data si astept sfaturile voastre!