Ioan Ciobanu a scris:
Art. 100 alin. (3), art. 101 alin.(3) și art. 102 alin. (3) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevăd în cazul săvârșirii unor abateri de la normele rutiere amenda ca sancțiune principală și suspendarea dreptului de conducere pe drumurile publice a unui vehicul ca sancțiune complementară.
Art. 103 din OUG nr. 195/2002 prevede:
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savârsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce
.
Prevederile art. 95 alin.(1) și alin.(2) au fost reproduse mai înainte
Art. 95 alin.(3) din OUG nr. 195/2002 prevede:
(3) Avertismentul se aplica în cazul în care prin încalcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranta circulatiei.
Nu se cunoaște contravenția săvârșită de conducătorul auto pentru care a fost amendat. Având în vedere că sancțiunea amenzii a fost modificată de instanța de judecată în avertisment rezultă, în mod indubitabil, că nu a fost pusă în pericol siguranța circulației rutiere. Nepunându-se în pericol siguranța circulației rutiere suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice este netemeinică. Nu este nici legală întrucât în niciun act normativ privind normele de circulație pe drumurile publice nu este prevăzută sancțiunea principală avertismentul combinată cu sancțiunea complementară suspendarea dreptului de conducere a unui vehicul pe drumurile publice. Dacă legea nu prevede o asemenea combinație de sancțiuni este ilegal ca unui conducător auto să i se aplice o asemenea combinație de sancțiuni.
Prin suspendarea dreptului de a conduce conducătoruui auto i s-a produs o daună materială, fiind nevoit să recurgă la alte modalități de deplasare, ca de exemplu cu un autoturism închiriat.
ing. Ioan Ciobanu
Buna seara, si va Multumesc frumos pentru ajutor.
Fapta in sine se refera la viteza de 101 km/h in localitate
Mai jos va transcriu din procesul verbal
“Fapta săvârșită este prevăzută de Art 121/1 din HG 1391/2006 si sancționată de Art.103/3/l din OuG 195/2002
Stabilesc :
a) Amenda in suma de 1305 lei
B) puncte de amenda in valoare de 9X145 lei= 1305 lei
F) reținerea permisului de conducere