avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Activitate Dominator Exim

Activitate Dominator Exim

Stimatii mei colegi

Acest subiect ma intereseaza personal dar cred ca poate fi si un subiect interesant pentru un articol care e de interes pentru mii de oameni si care se pare ca este un subiect tabu pentru parlamentarii nostrii.
In speta este vorba despre acei oameni care in perioada comunista au suferit represalii crunte duse pana la ucidere dar si denigrare si excludere din societate cu confiscarea averilor si umilirea lor pana la anularea identitatii personale.
Niciodata in cei 18 ani de democratie nu s-a vorbit cu adevarat serios despre acesti oameni, suferinta lor si lupta care au dus-o pentru ceea ce azi ne bucuram cu totii(fara a ne mai aminti macar din cand in cand de ei). Ba chiar mai rau, am ajuns sa-i denigram si noi asa cum au facut-o comunistii, sa nu avem incredere in suferinta si lupta lor de atunci, sa-i suspectam de minciuna si rea credinta. Am auzit discutii pe diverse alte forumuri cum ca cei care au facut puscarie in regimul comunism pentru politica lor dusa impotriva comunismului erau de fapt niste infractori care-si meritau soarta si care acum se dau drept victime ale regimului(dulce ignoranta). Cei care au facut puscarie politica au acel document de arestare si condamnare pentru "Crima impotriva regimului" si nu sunt infractori de drept comun cum apreciaza altii. Nici pana in ziua de azi acestor oameni nu lisa- recunoscut statutul de luptatori impotriva regimului comunist (lor si familiilor lor deportate care au suferit enorm) nu li s-a sters din dosrul penal anii aceea de condamnare si nu au fost despagubiti pentru viata distrusa asa cum era normal sa se intample. In schimb pentru "revolutuinarii" de 3 zile din 1989 (care multi dintre ei , nu toti recunosc, au fost tineri care au intrat prin primarii si institutii au distrus tot si sunt mari revolutionari) s-au dat tot felul de facilitati, morale si pecuniare...li s-a ridicat monument etc.
Sunt indignata ca inca nu s-a reusit emiterea unei legi clare (nu cea existenta) prin care acesti oameni sa poata fi despagubiti in adevaratul sens al cuvantului, ca se tergiverseaza de atatia ani elaborarea ei si ca mai sunt si comentarii (din pacate chiar din partea presedintelui As.fostilor detinuti politici, care el nu a fost detinut politic) cum ca tara asta si asa e saraca de unde sa mai scoata bani sa-i despagubeasca si pe amaratii astia?
In schimb tara asta are bani pe care-i arunca pe geam, sunt mai importanti parlamentarii care au nevoie de masini scumpe, de hoteluri de 5 stele pentru cazari, de excursii prin strainatate si mese copioase. Sunt mai importanti magnati si mafioti care fraudeaza tara asta cu miliarde le lei si nimeni nu-i trage la raspundere sau daca o fac toti dar absolut toti ies nevinovati si raman cu fraudele lor in buzunare...uzine si fabrici intregi falimentate(stim noi cum si in ce scop) banii aceia stim la fel de bine in buzunarul cui intra...dar tara asta nu are bani pentru inca o tagma de "intinde mana" cum au fost numiti fostii detinuti politici de unii binevoitori(care habar n-au ce vorbesc, netrecand prin traumele traite de acestia si familiile lor, oameni care aveau o cariera cand au fost arestati, care aveau un statut in societate, care aveau o situatie materiala si carora li s-a luat tot, inclusiv sansa de a se mai reintegra in societate la acelasi statut la care au fost inainte(doctori, ingineri, profesori, avocati, judecatori, preoti, etc). Precum si faptul ca familiile lor ulterior au fost prigonite, copii si sotiile sau sotii nu au avut dreptul sa faca studii superioare sau sa practice profesiile pentru care s-au pregatit, fiind nimiciti la simplu statut de muncitori necalificati si retribuiti ca atare). Toate acestea fiind spuse dar e doar un minim inceput(multe altele ar trebui spuse si dezbatute) as vrea sa initiez o discutie pe forum si eventual un articol pentru a incerca rezolvarea acestor aspecte din punct de vedere legal. Am inteles ca bani ar fi (fonduri europene, nu trebuie romanul de rand sa-i scoata din buzunar) dar si pentru acesti bani cineva trebuie sa initieze un proiect, sa se faca un plan...dar cine???? Vreau sa va spun sau sa va reamintesc pentru cei ce sunt in cunostinta de cauza ca sa initiat un proiect de lege prin care se propune recunoasterea statutului de detinut politic si decorarea acestora de catre presedintele Romaniei, stergerea din cazier a anilor de detentie(reabilitarea lor), precum si o despagubire materiala pentru daunele fizice si morale suferite. Aceasta lege NU mai apare, este tot mereu data la o parte, ignorata.
Multi vor spune bine dar prin legea deja existenta ei au anumite facilitati. E adevarat. Chesti nesemificative, de care in general ei nu se mai pot bucura. Ex: Gratuitate pe tren 1 bilet clasa a 2-a/ luna. La varsta lor nu se mai plimba singuri cu trenul, pentru ca aceasta facilitate nu include si membrii familiei (sotia sau copilul) . Abonament gratuit la telefon cel mai ieftin cu putinta cel fara impulsuri incluse (15 ron) dar nu si impulsurile consumate(acelea se platesc). O pensie modica/luna/ ani de detentie...credeti-ma din care nu-si pot cumpara nici medicamentele pentru bolile pe care le-au capatat in puscarie.
Tiganii si evreii din Romania si nu numai au primit despagubiri materiale consistente de la statul German pentru suferintele avute si deportarile in Rusia in timpul holocaustului.

Exista un om (fost detinut politic) d-l Orasel care a dat statul in judecata pentru recunoasterea suferintelor lui provocate de acea perioada nefasta din viata lui si a castigat procesul.
As vrea sa aud si opiniile dumneavoastra despre aceasta problema find direct implicata. As vrea sfatul dumneavoastra avizat.
Va multumesc