avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Activitate norarof

Activitate norarof

Răspuns la discuția majorare capital social srl
Multumesc inca o data pentru raspunsuri, si trebuie sa revin asupra temei cu alte nelamuriri.
Planez aici exemplul unei societati care doreste sa-si majoreze capitalul social si raspunsul avocatului .
Problema:
O societate X are asociat unic persoana fizica, capital social subscis si varsat 1.000 euro ( 1.000 actiuni cu o valoare nominala de 1 euro).Trei ani mai tarziu, consecinta a revalorizarii activelor, estimeaza ca cele 1.000 de actiuni si-au dublat valoarea, deci capitalul sau social ar avea o valoare de piata de 2.000 euro. Un nou viitor asociat vrea sa intre in firma aportand 2.000 euro. Capitalul social se majoreaza cu 1.000 de actiuni cu o valoare nominala de 1 euro si o prima de emisiune de 1.000 euro.
Exista vreo problema daca viitorul asociat ar fi prestat acesti 2000 euro inainte, si la data hotararii majorarii capitalului , inregistreaza o creanta asupra societatii de 2.000 de euro? ...cu majorarea capitalului s-ar compensa creditul asociatului si situatia ar fi similara a ceea ce am expus mai sus.
Raspunsul avocatului:
S-a propus o combinatie intre doua metode de majorare a capitalului, si anume:
- compensare de credite
- cu prima de emisiune
ceea ce legislatia romana nu permite. Exemplul ar fi aplicabil doar daca aportul de capital s-ar face in numerar la momentul deciderii amplierii de capital.


Eu nu sunt de acord cu raspunsul avocatului, motivand ca legislatia romana permite conversia obligatiunilor ( datorii financiare de natura imprumuturilor obligatare) in actiuni, iar diferenta de 1.000 euro intre valoarea de "emisiune" si valoarea nominala o reprezinta prima de conversie a obligatiunilor in actiuni.
In urma operatiei de conversie, au loc urmatoarele efecte:
- stingere a creantei de 2.000 euro;
- cresterea CS cu valoarea nominala a actiunilor emise 1000 x 1 euro = 1.000 euro
- apare o prima de conversie a obligatiunilor in actiuni de 1.000 euro.

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca am sau nu dreptate, si mai ales daca aceste reglementari pot fi aplicate si in cazul unui SRL.
Va multumesc.
Răspuns la discuția majorare capital social srl
Buna ziua , multumesc mult pentru promptitudinea si acuratetea raspunsurilor dvs. Se pare ca am dat-o-n bara neformuland corect intrebarea. Imi cer scuze si voi incerca in cele ce urmeaza sa fiu mai explicita.
Este vorba de un SRL constituit anul trecut, asociat unic persoana fizica. Demarand activitatea, se vede in situatia in care nu poate face fata unor plati pentru achizitionarea de terenuri si accepta credite de la persoane fizice, sume in schimbul carora li s-au promis parti sociale in firma si implicit statutul de asociat. La aceste credite m-am referit in momentul in care am intrebat daca se poate majora capitalul social al acestui SRL.
Multumersc inca o data.
Buna ziua,
ma intereseaza daca legislatia permite majorarea capitalului social al unei SRL prin compensare de credite de la terti, si daca da, care sunt procedurile care trebuie urmate. Multumesc.