avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Activitate AlexDimulescu

Activitate AlexDimulescu

Stimata doamna,
Dupa cum spuneam este foarte usor sa cheltuiesti orice suma de bani ascunzandu te in spatele copilului.
De ce doar un singur caine si nu 3?(copilul va fi de 3 ori fericit)
De ce sa nu luam si 2 pisici?
De ce sa nu luam si o bona si eventual pe cineva sa gateasca ca doar si copilul mananca?
De ce sa nu mai ridicam trei etaje la casa pentru ca poate copilul v a mostenii candva.
Si exemplele pot continua!!!
Banii trebuiesc folositi pentru copil si nu sunt proprietatea mamei. In acelasi timp cheltuielile trebuiesc corelate cu nevoile reale ale minorului si nu cu dorintele mamei.
Banuiesc ca stiti ce procentaj din avere ii ramane copilului daca fosta sotie se recasatoreste? Acum acolo locuiesc doi adulti si un copil de 7 ani. Mansarda se doreste pentru a se muta impreuna cu concubinul. De ce trebuie sa contribuie copilul la toate astea?
Cu asta sper ca am raspuns daca mai aveam ceva de raspuns.
Multe din raspunsurile primite mi au fost de un real folos dar este trist ca inca exista perceptia ca mama are dreptul de a face ce doreste cu viata copilului. Custodia comuna se pare ca inca nu este inteleasa cum trebuie si probabil ca v a trece mult pana sa se inteleaga ca doar domiciliul este la mama, restul hotararilor in ce priveste minorul trebuie luate de comun acord.
Da, dau 25% dar este dreptul meu sa stiu cum sunt cheltuiti banii acestia, ce haine imbraca copilul, ce mananca cand nu este la mine, in ce conditii locuieste etc.
Minorul nu este proprietatea unuia dintre parinti si acestia trebuie sa participe solidar la cresterea si educarea acestuia in functie de posibilitati.





Copilul consuma dar intr o anumita limita. Mi se pare normal sa stiu cum sunt administrati banii pe care ii dau si nu privesc asta ca pe un control asupra mamei ci ca o protejare a interesului copilului. Mama trebuie sa managerieze cu simt de raspundere acesti bani deoarece nu sunt ai ei ci ai copilului. Bineinteles ca oricat ar fi de mare pensia de intretinere este usor sa fie cheltuita toata luna de luna! Cititi cu atentie tot ce s a scris si o sa intelegeti mai bine situatia. Avand 25 %de la mine si 25%de la fosta sotie, copilul ajunge sa aduca in casa mai multi bani decat fosta sotie care nu are nici ea un salariu chiar mic. Si atunci cine pe cine intretine?


Va multumesc pentru opinia dvs. Nu sunt dintre tatii care nu au habar despre ce inseamna sa cresti un copil si ce cheltuieli sunt cu intretinerea unei case. Pe de alta parte ma indoiesc ca un copil de 7 ani care in timpul zilei nu sta si nu mananca acasa iar weekendurile le petrece alternativ la mine si la fosta sotie are asa mari cheltuieli cu utilitatile. Cunosc foarte bine cheltuielile casei respective deoarece eu am construit-o si am locuit cu totii 7 ani acolo. Eu cand o tin la mine la apartament nu consider ca imi creste pretul utilitatilor. Incalzirea ridica cel mai mult costurile pe timp de iarna dar si cu copil la mine si fara incalzirea este aceiasi. Temele le face la after unde si mananca de pranz si ia si gustarea de ora 16.
Bona nu are nevoie. Scoala este la 10 km de casa cam in aceiasi zona cu serviciul fostei sotii. Nu o obliga nimeni sa stea acolo si sa faca naveta zilnic. Poate vinde si sa isi ia apartament in oras cu cheltuieli de intretinere si transport substantial mai mici. Nu am dorit da aduc discutia in aceasta zona pentru ca nu asta urmaresc. Poate sa stea unde vrea ea atata timp cat copilului ii este bine.



Martonze a scris:

Cine susţine că un copil nu consumă utilităţi fie nu are copii, fie e rău intenţionet în explicaţii. În marea parte a Anchetelor psihosociale, se arată că minorii au camera lor, că dispun de utillităţi, etc. Poate un copil nu consumă MAI mult decât un adult, deşi la mine, consumă. Copilul murdăreşte mai multe haine, deci mai multă apă, mai mult detergent şi mai mult curent consumat ca pentru adult. Când îşi face temele sau se joacă în camera lui, părintele nu stă neapărat cu el în cameră şi nu ţine copilul în camera neîncălzită; nu toţi părinţii merg la lucru având în drum şcoala şi, precizarea că un copil merge per pedes la şcoală e valabil la un copil mai mare, altfel, vedem cum dispar copii pe drumul spre şcoală. Suplimentar, dacă nu există bunici sau mătuşi,care să însoţească copilul, mai costă şi bona. Activităţile extracuriculare nu sunt la şcoala de cartier, pot fi oriunde în localitate.
Deci, domnule tată, o parte din cheltuielile cu utilităţile casei sunt consumate de copilul dvs. Vă sfătuiesc să faceţi un experiment, să ţineţi copilul măcar o lună de iarnă cu dvs. şi faceţi comparaţia la cheltuieli.
În ce priveşte vacanţa la mare sau aiurea, luaţi dvs. copilul cu dvs. în vacanţă, iar mama să meargă unde vrea cu copilul, fiecare să-şi plătească vacanţa.
Pensia de intreţinere în natură a preluat-o legiuitorul din legislaţia canadiană, unde există regula custodiei partajate, adică 2 săptămâni la un părinte, 2 săptămâni la celălalt şi fiecare părinte asigură cele necesare copilului cât stă la el şi nu există discuţii.

Cel mai probabil voi deschide proces si voi cere corelarea pensiei cu nevoile minorei si ca procent din aceasta sa se plateasca in natura, restul pana la 25 % urmand sa il depun eu intr un cont pe numele copilului.
Voi incerca inainte o discutie cu fosta sotie unde sa hotaram impreuna in mod real de cati bani are nevoie lunar in asa fel incat ce este in plus sa fie economisiti.
Banuiesc ca avand o hotarare judecatoreasca cu cuantumul de 25% din venituri pentru minora nu ajunge sa facem o conventie notariala intre noi in care o parte din ei sa ii depun pe numele copilului si o parte sa ii trimit ei sau ca plata in natura?
Referitor la cheltuielile cu utilitatile, de vreme ce isi duce deja concubinul in casa banuiesc ca partea copilului nu ar trebui sa fie 50%!
Copilul merge la after unde mananca de pranz si gustarea de dupa masa. Cei de la after o preiau de la scoala. Merge si la balet de doua ori pe saptamana. Nu neg ca nu sunt cheltuieli cu utilitatile mancarea, etc dar nu vreau ca din banii copilului sa fie platita femeie la curatenie, intretinut un caine de rasă, platit gradinar, facută mansardare in pod si asa mai departe. Pur si simplu vreau sa stiu ca banii merg la copil si daca justificat intr o luna se folosesc toti pentru copil nu vad nici o problema. Vreau doar transparenta!
Multumesc pentru toate sfaturile pe care le-am primit aici!

When a scris:

Nu a susținut nimeni ca un copil nu consuma utilități ci doar ca nu sunt în egala proporție cu consumul adultului.
Iar tatăl nu a zis ca nu vrea sa plătească partea lui din ce consuma copilul ci doar prefera ca banii sa se ducă doar la copil și mama sa participe și ea financiar. Jumătate sau trei sferturi din cheltuielile copilului la utilități nu reprezinta o suma atât de mare. Copilul consuma, da însă copilul în cazul de fata are doi părinți care amândoi trebuie sa contribuie financiar la creșterea lui.
Pensia în natura a fost gândită de legiuitor tocmai pentru ca părintele nerezident sa poată fi implicat direct și mai ales pentru a se asigura ca banii ajung la copil.
Stimate inițiator al topicului, 500-600 RON sunt suficienți pentru cheltuielile copilului. Restul puteți plăti sau cumpăra direct dumneavoastră, nu e nevoie sa transferați mamei. Suma acoperă partea dumneavoastră din utilitățile copilului și cheltuielile cu mâncarea iar de restul gospodarii dumneavoastră. Pentru afterschool puteți face transfer, pentru activități extraoptionale plătiți dumneavoastră mai mult pentru ca și mama e posibil sa îl ducă cu mașina și tot asa. Aveți dreptul sa gestionați și dumneavoastră banii pe care ii dați pentru copil, nu renunțați la el.
Cereți ca parte din pensie sa fie în natura.

La nevoile minorei intra si intretinerea casei unde locuieste fosta sotie (gaz, curent, benzina si intretinere pentru masina, etc) sau mersul la mare?
Din cate stiu eu banii trebuiesc folositi strict pentru minor: rechizite, haine, mancare, activitati, after school, jucarii etc.
Va multumesc.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Nu aveti parghii legale spre a obliga mama in sensul celor dorite de dvs. Insa puteti face dvs acest lucru. Micsorati pensia in instanta, coreland o cu nevoile concrete ale minorei, si ulterior puneti dvs bani de o parte.

Platesc pensie alimentara ca 25% din venitul lunar. Acum urmeaza sa imi schimb serviciul si aceasta suma v a deveni substantiala. Vreau ca din acesti bani fosta sotie sa puna o parte intr un cont pe numele copilului cu amandoi imputerniciti pentru a avea o rezerva in caz de necesitate sau daca nu sa ii aiba copilul la majorat. Daca nu reusesc sa ma inteleg cu ea, ce sansa am sa fac acest lucru in instanta? Mentionez ca nu doresc sa cer micsorarea procentului ci doar ca o parte sa fie depusi pe numele copilului. In afara pensiei eu ii cumpar haine, jucarii si merg cu copilul in excursii. Nu am strans chitante cu cheltuielile pentru ca nu asta este ideea. Doar ca doresc ca tot ce dau sa fie folosit exclusiv pentru copil.