avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Activitate Alexantru80

Activitate Alexantru80

Locuintele statului din zona pilot a capitalei nu apartin de ANL?
Prin ordonanta de mai jos s-au prelungit contractele de inchiriere din Centrul Istoric in urma cu 5 ani:
Ordonanța de urgență nr. 43/2014 privind durata unor contracte de închiriere pentru suprafețe locative cu destinația de locuințe
Având în vedere asigurarea continuității contractelor de închiriere pentru spațiile cu destinația de locuință din proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale, a căror durată a fost reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2009 privind durata unor contracte de închiriere pentru suprafețe locative cu destinația de locuințe, aprobată prin Legea nr. 309/2009,

ținând seama de faptul că neadoptarea de urgență a unor măsuri de ordin legislativ ar putea avea consecințe grave asupra nevoilor locative ale chiriașilor aflați în aceste imobile, elemente care vizează interesul public și general, constituind o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, ce poate degenera într-un conflict social,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Articol unic. -

Durata contractelor de închiriere privind suprafețele locative cu destinația de locuințe din proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale, reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2009 privind durata unor contracte de închiriere pentru suprafețe locative cu destinația de locuințe, aprobată prin Legea nr. 309/2009, pentru care a operat tacita relocațiune, în condițiile prevăzute la art. 1.810 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, este de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
[ link extern ]
Am gasit: ORDONANȚĂ nr. 26 din 27 august 2019pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală.
Locuintele din centrul istoric se incadreaza in aceasta ordonanta? Apartin de ANL? Multumesc

[ link extern ]
Articolul II(1) În cazul contractelor de închiriere aflate în executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în vederea aplicării prevederilor art. 8 alin. (6) din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările aduse prin prezenta ordonanță, chiriașii pot transmite autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București, precum și autorităților administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății solicitări în vederea efectuării unui schimb de locuințe, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, sau la prelungirea contractelor de închiriere, după caz.
Intreb ptr ca nu ma pricep, trebuie sa depunem cerere de prelungire a contractelor de inchiriere in termen de 120 de zile? Si daca depasim termenul?
Am citit in alte discutii si am inteles ce inseamna tacita relocatiune. Ramane intrebarea: de ce se amana adoptarea/emiterea unui nou act normativ de catre autoritatile centrale de reglementare a termenului de prelungire a acestor contracte? Nu stie nimeni? Are vreo legatura cu alegerile? Cu bugetul? N-are nimeni vreo banuiala? Un precedent? Eu nu ma pricep... Mai intreba o doamna prin vara si tot fara raspuns era si dansa. N-am inteles nici daca OUG 26 din 27 august 2019 se aplica chiriasilor AFI si daca termenul de prelungire este prevazut in OUG 26 sau primaria trebuie sa reglementeze acest termen? Multumesc.
Buna ziua, locuiesc in Centrul Istoric in Bucuresti si am fost la A.F.I. sa prelungesc contractul de inchiriere conform O.U.G. 26 din 27 august 2019, si mi-au spus ca nu exista cadru juridic ptr prelungirea contractelor si toti chiriasii sunt in situatia mea. Cand am plecat am vazut pe usa unui lift un anunt important, fara data, in care se spunea ca:
"" Anunt Important,
Avand in vedere termenul de valabilitate a contractelor de inchiriere/locatiune aflate in derulare prin institutia noastra, respectiv 27.06.2019, va aducem la cunostinta ca pana la adoptarea/emiterea unui nou act normativ de catre autoritatile centrale de reglementare a termenului de prelungire a acestor contracte sunt aplicabile dispozitiile art 1810 Cod Civil tuturor contractelor in derulare, aplicandu-se tacita relocatiune in masura respectarii conditiilor locatiunii anterioare.
Documentele necesare aplicarii dispozitiilor legale ulterioare vor fi afisate si comunicate la data aparitiei O.U.G.-ului.
Plata chiriei lunare se va face obligatoriu, in continuare, conform prevederilor actualului contract.""
Eu nu inteleg ce inseamna "tacita relocatiune in masura respectarii conditiilor locatiunii anterioare" si nu stiu daca OUG 26 prevede un termen de prelungire. Indiferent cum, vad ca nu vor sa ne prelungeasca contractele. Oare vor sa ne mute? Are vreo alta logica aceasta amanare? Am si diverse probleme pe care vreau sa le rezolv si mi s-a spus ca ar fi mai bine sa am situatia locativa rezolvata inainte de a face anumite demersuri.
Va multumesc.