Am cumparat in 1978 o casa si terenul aferent ei ~ 570m2. In spatele casei era o anexa (magazie folosita iarna ca afumatoare pentru carne iar vara ca magazie pentru scule) din scandura care nu figura in actele casei sau terenului si nu avea nici autorizatie de constructie. In 1986 magazia a ars partial ne mai putand fi utilizata. Anul urmator 1987 am facut o cerere la primarie pentru repararea ANEXEI. De la "Consiliul Popular" am primit o instiintare prin cere se aducea la cunostinta ca sunt de acord sa execut lucrari de inlocuire partiala a "cadrului din bile rasinoase si a cherestelei" dar cu conditia sa se respecte locatia si nu se admitea fundatii sau elevatii.
Eu am facut anexa putin mai mare decat pe cea veche (o incapere pentru porc, o incapere pentru pasari si vaca,o magazie, deasupra un pod pentru fan) din ramasite de caramida si acoperita cu carton (cu acordul verbal al primarului de atunci), totul avand o suprafata (la sol) de 27m2 (9mL /3ml).
Acum nu mai am animale, iar la anexa s-au crapat peretii (nu rau) in urma unei alunecari de teren.
Ce acte sunt necesare daca doresc sa o renovez (din caramida si lemn) si sa o transform intr-un garaj si o bucatarie de vara plus un pod? (autorizatie de constructie, proiect, alte acte ca pentru o locuinta) Mentionez ca doresc sa trag gaze si apa pentru la bucatarie.
Acea instiintare de "inlocuire" este singurul act care il am asupra anexei. Nu se spune nimic de suprafata sau destinatia acestei anexe.
Dupa moartea bunicului (toate bunurile au fost bunuri comune cu bunica) masa succesorala s-a impartit astfel : bunica 1/2(jumatate) + 1/4(un sfert)din cealalta jumatate, iar cei trei frati cate 1/4(un sfert) din cea dea doua jumatate ;
Terenul in discutie nu figureaza nicaieri (nici in masa succesorala) deoarece din punct de vedere legal nu le apartinea.
Terenul a fost "cumparat"in timpul casniciei.
1) Am verificat pe chitantele de plata a impozitului si, intradevar, pe o parte din ele s-a scris "platit prin ......",dar nu pe toate si mai ales nu pe ultimile de cand chitantele se fac pe calculator ;
2) Chitantele facute in 1962 s-a pierdut, acum mai avem doar niste copii xerox ale lor care nu cred sa aiba valoare;
3) La moartea bunicului s-a facut succesiunea, dar ne existand acte concrete pe acel teren nu a putut fi luat in discutie ca obiect de impartire.Bunica a murit de curand si nu s-a facut succesiunea.Mostenitori actuali sunt trei frati, toti in parte egala, dar pentru acel teren doi dintre ei cedeaza toate drepturile celui de al treilea ;
4) Cum putem chema in judecata mostenitorii vanzatorului daca nu mai stim nimic de ei?
DACA IN MOMENTUL INCEPERI DEMERSURILOR APARE UN "MOSTENITOR" SURPRIZA CARE POATE AVEA ACCES LA MAI MULTE DATE SI ACTE CU PUTIN "AJUTOR"?
Terenul este situat in oras(nu pot spune orasul), intr-o zona cu multe case de lux, si este o laterala a curtii actuale (are 1000 m2).
Nu a fost revendicat, nu stim nimic de existenta(ne existenta) Titlului de Preoprietate, in Cartea Funciara este trecut ca proprietar tot vechiul proprietar.
Trenul se afla intr-o zona in care preturile au cam explodat(200 ~ 500 EU m2) iar casele si terenurile cu situatii ne clare sunt "revendicate" de vechii (???) proprietari cu diferite ajutoare.
Bunicii mei au cumparat un teren in 1962 si au facut doar o chitanta de mana cum unul vinde si celalalt cumpara, dar, fara martori si chitante cum au dat/primit banii. Aceste "acte" s-au pierdut, existand doar copiii xerox la o parte din ele.
De atunci si pana in prezent toate taxele au fost platite de noi dar pe numele vechiului proprietar.
Fostul proprietar a decedat si de urmasii lui nu mai stim nimic(ultima data erau plecati din tara).Acestia nu stiau ca nu s-a facut acte pe teren.
Cum putem proceda pentru a face actele pe acest teren.Bunicii au decedat.
In urma cu cateva zile un CONSILIER LOCAL s-a interesat de acel teren si de existenta actelor de proprietate.
Pentru tineri sub 35 de ani care vor sa construiasca o casa in regie proprie si indeplinesc celelalte conditii (peste 18 ani,nu au si nu au avut alta casa sau teren,etc.) exista vreo scutire(reducere) de la plata taxelor pentru autorizatia de constructie sau de la plata impozitului?
Terenul l-am cumparat(primit-cu clauza de la o ruda) si nu este in orasul de domiciliu.
Program national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala /2006 spune:
~ "Statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 20% din pretul pe m2 suprafata construita a locuintei, in limita a maximum 81 m2 arie desfasurata construita"(art.1-al 1)
DACA
~"constructia locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati"(art.3-al 1-lit.D)
Dar daca eu constuiesc in regie proprie mai pot beneficia de aceste subventii? Banii pentru constructie provin dintr-un credit ipotecar.
Am primit (cumparat-cu clauza de la o ruda) un teren de 580 mp in alt oras decat cel de domiciliu.
-Pot beneficia de avantajele care se acorda tinerilor sub 35 de ani pentru construirea unei case?
Daca "DA", care sunt acestea? Ce baza legala am? (Mentionez ca doresc sa construiesc o casa de ~380 mp locuibili in regie proprie, pentru noi si pentru familia de la care am primit terenul, proiectul si celelalte acte sunt in curs de desfasurare).