avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Activitate TraianAnghel

Activitate TraianAnghel

Răspuns la discuția Plata Semestru Prima Facultate
Hello,

Din pacate nu mai gasesc hartia propriu-zisa, dar ce stiu sigur este ca mi-au calculat in functie de taxa anuala pe care as fi platit-o ca student la specializarea mea de atunci - Inginerie in Limbi Straine, Electronica si Telecomunicatii in limba Engleza (care era de 4500 de RON). Si peste asta au mai adaugat un spor de "intarziere" parca de 75%, si un spor de limba straina parca de 15% (nu-mi mai amintesc exact procentele).
As vrea sa fiu mai specific, dar cred ca am lasat calculul in original in portofoliul pentru facultatea la care sunt acum. In orice caz, eu am platit aproape dublu de cat era taxa anuala la Politehnica.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Am rezolvat in Martie cu taxa datorita sfatului Doamnei Avocat Nicoleta Cristina Romascanu de mai sus. Imi pare rau ca revin cu un update asa de tarziu, dar pui si simplu am uitat pana cand am primit un mesaj acum cateva zile despre asta.

Deci eu am sunat direct la centrala facultatii (021 402 9100) si am cerut sa fiu redirectionat la Directia Juridica. Acolo am explicat in detaliu si cat se poate de amabil situatia mea si m-au ajutat doamnele de acolo. Nu stiu cum o sa decurga acum cu restrictiile privind covid, dar eu am mers si am facut o cerere scrisa catre Directia Juridica, care ulterior a trecut pe la Decan, Prodecan si Contabilitate (unde mi-au calculat suma de plata) si apoi am mers la casierie sa o platesc,
De mentionat ca a trebuit sa vin de fiecare data sa transport hartia de la decanat la juridic si apoi la contabilitate. Deci sa va asteptati sa faceti mai multe drumuri la facultate daca sunteti in aceeasi situatie. Acum e posibil sa decurga mai lin avand in vedere contextul si sa puteti rezolva prin multe telefoane, dar nu garantez.

La mine nu s-a putut plati doar un semestru, deci am trebuit sa platesc taxa integrala pentru tot anul + alte adaugari din cauza faptului ca am tinut locul ocupat si ca am fost la o specializare de limba straina (engleza).
Intr-un final taxa pe care a trebuit sa o platesc eu a fost de aproximativ 8.300 de RON, dar la mine a fost si factorul ca am asteptat 5 ani pana sa o fac.

Sper sa fie de ajutor pentru cineva acest text.

Daca mai aveti nevoie de informatii specifice despre acest proces, la pot cauta prin hartiile mele. Puteti sa imi dati mesaj.
@Ionut.ion
Pana si Academia de Politie are locuri la taxa - nu stiu cate, dar e in jur de 3.000 de lei taxa. Cunosc pe cineva care a intrat acolo.

Urmeaza sa fac o cerere saptamana viitoare catre departamentul juridic. Va tin la curent (poate o sa mai fie cineva in aceeasi situatie ca mine care o sa gaseasca asta).
@Ionut.ion

Buna ziua. Nu inteleg la ce se refera mai exact "programul de studii" - care este definitia lui din acel paragraf, deoarece este putin ambigua.
Eu cred ca se refera la programul meu de studii individual la care am fost admis (sau o sa fiu admis) si a fost (va fi) finantat integral de la buget. In ambele cazuri se aplica acest lucru, deoarece am fost la buget si doresc sa intru buget.
Nu cred ca se refera la programul de studii general dintr-o facultate, deoarece nu exista vreo facultate in Romania care sa aiba locuri exclusiv la buget (adica nici macar 1 singur loc la taxa), deci nu ar putea sa aplice paragraful acela nicaieri.

Daca aveti vreo informatie despre acest lucru (dumneavostra sau oricine citeste asta) va rog sa-mi dati un reply cu ea.

Multumesc pentru ajutor!
@Doamna Avocat Nicoleta Cristina Romascanu
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi!

O sa depun o cerere scrisa luni in legatura cu asta.
Buna ziua,
In 2015 am facut una dintre cele mai mari greseli din viata mea si am dat la o facultate care nu ma interesa deloc ca sa ii fac fericiti pe parinti - este vorba de Politehnica. Am intrat la buget atunci. La nici 3 luni (pe 15 Decembrie 2015) m-a retras oficial de la aceasta facultate, mi-am luat toate documentele si am incheiat contractul pe care il semnasem pentru acel an de studii cu facultatea. Am toate documentele necesare care atesta asta. Nu am mai fost inscris la nicio alta facultate de atunci.

Acum, in 2020, doresc sa dau la o alta facultate (UNATC) unde taxa este de 5 ori mai mare ca la Politehnica. Prin urmare, doresc sa platesc acel an in care, teoretic, am ocupat un loc la buget in 2015 la Politehnica (n-am fost nici macar 1 semestru intreg - m-am lasat inainte de primele examene).
Am mers la secretariatul de la Politehnica ieri pentru a afla mai multe informatii despre cum as putea sa fac asta, dar mi s-a spus acolo ca nu este posibil sa fac o plata retroactiv pentru acel an si ca singura solutie este sa platesc 1 an la UNATC. Am insistat putin pe treaba asta, si secretara mi-a spus sa citesc regulamentul facultatii.
N-am gasit nimic pe site-ul facultatii in regulament despre asta, dar in schimb am gasit legea asta pentru un caz similar din acest forum

Legea 1/2011
art.142
....
(6) O persoană poate beneficia de finanțare de la buget pentru un singur program de licență, pentru un singur program de master și pentru un singur program de doctorat.

(6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de școlarizare în cadrul unui program de studii universitare finanțate de la bugetul de stat are, în condițiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiași ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituția de învățământ superior de stat organizează programul și în acest mod;
b) în regim gratuit, cu finanțare de la bugetul de stat, în condițiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de școlarizare de care a beneficiat anterior cu finanțare de la bugetul de stat, integral sau parțial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanțare integrală de la buget.

Ei bine, exact ce scrie la sfarsit doresc sa fac eu: sa platesc INTEGRAL contravaloarea serviciilor de scolarizare de care am beneficiat in acel an.

Care ar putea fi motivul pentru care Politehnica nu m-ar lasa sa fac acest lucru?
Este cumva vreo lege/regula speciala care ma impiedica sa platesc?
Este cumva din cauza perioadei lungi de timp care a trecut (5 ani)?

Multumesc anticipat pentru raspuns!