avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Activitate MihaiAlex

Activitate MihaiAlex

Răspuns la discuția Retineri salariale
Multumesc pentru sfaturi.
Nicolaie Ciobotaru a scris:

Cum percep eu ca s-au petrecut lucrurile in realatia dvs. cu angajatorul.

1. A intarziat plata si v-a suparat sau v-ati suparat si a intarziat plata.
2. V-ati dat demisia pretinzand plecarea imediata ( ceea ce nu e in concordanta cu legislatia )
3. A refuzat-o
4. Ati fortat nota dandu-va demisia fara preaviz legal mizind pe vina angajatorului privind plata.
5. Angajatorul s-a suparat ca ati plecat fara sa va dati lichidarea si a considerat fie ca aveti datorii de lichidare fie ca i-ati adus prejudicii directe prin parasirea postului detinut fie v-a facut o cercetare disciplinara pentru absente nemotivate, in care probabil a motivat anumite pierderi de care nici nu stiti.

Am plecat din cauza atitudinii angajatorului cu privire la unele lucruri. Am cerut demisia la 15 zile inainte sa aflu faptul ca nu am fost platit in intregime pentru munca prestata, iar dupa aceea am depus demisia conform art.79(8) cu motivatia neplatii drepturilor salariale.
Precizez ca nota de lichidare a fost semnata de catre toate departamentele din firma, inclusiv contabilitate si nu apare nici o datorie catre firma.
Bineinteles exista copii dupa toate documentele, inclusiv cele 2 demisii. De cercetare disciplinara nici nu poate fi vorba, deoarece:
1. nu exista absente
2. demisia s-a facut conform Codului Muncii
3. nu s-a facut nici o ancheta interna sau in caz in care a existat una, eu nu am fost invitat sa particip, ceea ce ii atrage nulitatea conform Codului Muncii

Nicolaie Ciobotaru a scris:

Intrebari :
Aveti inregistrata in firma si prima si a doua demisie ?
Ati fost anuntat sa veniti sa rezolvati problema prejudiciului inventat verbal sau in scris
si ati neglizat problema ?

Am inregistrate ambele demisii si nu mi s-a cerut sa rezolv problema "prejudiciului".
Salariul trebuia varsat pe card, dar s-a platit doar o parte mica din el. Lucrul se poate proba foarte usor cu extrasul de cont de la banca pe care apare data cand s-a varsat partea din salar pe card. Documente justificative pentru retinere nu exista pentru ca pur si simplu motivul retinerii este unul inventat, nu a fost nici o ancheta, nici o hartie scrisa etc.
Din pacate nu este vorba de nici un control extern, este vorba doar despre atitudinea angajatorului cand cineva inainteaza demisia. Nu am fost prima persoana careia ia fost aplicat acest tratament, cu motive inventate, si probabil nici nu voi fi ultima.
Dupa cum am spus, CIM-ul semnat este unul standard, ceva in forma aceasta - [ link extern ]
Nu se precizeaza niciunde ce atributii de serviciu am, care ar trebui sa apara in fisa postului. Aceasta nu mi-a fost pusa la dispozitie pe perioada in care am fost angajat, si nu exista nici un act scris prin care sa mi se aduca la cunostinta responsabilitatile pe care le am.
In momentul in care exista o incadrare ca economist pe CIM, dar nu exista fisa postului cu descrierea atributiilor de serviciu, cum poate sa probeze angajatorul ca era in atributia mea sa fac un anumit lucru?
nu, am fost angajat ca economist. nu am avut gestiune sau drept de semnatura pentru plati.
In cazul in care angajatorul nu mi-a pus la dispozitie fisa postului cu indatoririle pe care le am, are dreptul sa ma actioneze in justitie daca se crede prejudiciat (chiar si daca nu exista un prejudiciu adus firmei dar probabil ca se poate inventa unul)? Care este perioada de timp in care angajatorul poate face acest lucru?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema.

In urma unor neintelegeri cu angajatorul, mi-am depus demisia luna trecuta. In urma neacordarii demisiei imediate conform cererii, am refacut demisia cu mentiunea conform Art.79(8) din CM, deoarece angajatorul a intarziat plata obligatiilor salariale conform CIM.
Ulterior demisiei am fost informat de catre angajator ca doreste sa mi se impute retineri salariale pentru niste motive inventate. Are dreptul angajatorul sa faca aceste retineri salariale din obligatiile datorate catre mine? Precizez ca inca nici acum angajatorul nu si-a achitat obligatiile salariale pentru perioada in care am fost angajat.
De asemenea, eu am semnat un CIM standard (asemanator cu cel atasat ca si acte conexe la Codul Muncii) fara a semna o fisa a postului in care sa mi se aduca la cunostinta indatoririle pe care le am la firma respectiva.