avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Activitate IrinaHG

Activitate IrinaHG

Va mulțumesc din suflet pentru răspuns. Am reușit sa iau legătura cu managerul departamentului de plati după multe dezbateri. Acesta afirma ca nu e vina departamentului sau deși în regulamentul intern este clar specificat ca angajații sunt anunțați înainte de ziua de salariu în caz ca medicalul conține greșeli. Însă pe mine nu m-a anunțat nimeni. Am descoperit singura după ce am primit fluturașul și chiar și atunci mi s a răspuns cu întârziere fapt care a întârziat plata medicalului din ianuarie și luna aceasta. Astfel ma mai amână încă o luna. Pe de alta parte cele 5 zile lipsa din februarie încă nu au fost justificate de nimeni. Întrebarea mea e pasata de la o persoana la alta cu mențiunea ca nu se pot face mai multe plăti într o luna. Nu mai înțeleg nimic și cred ca o sa merg frumos la itm.

Zi frumoasa!

Cornel Vasile a scris:

1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

3. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.


Bună seara,

Din ianuarie anul acesta am aflat ca sunt însărcinată și ulterior am anunțat și la serviciu. Lucrez într-o multinațională de aproape 2 ani și de când am anunțat, totul s-a schimbat. Managera mea nu ma prea susține, când am nevoie sa ma invoiesc nu îmi răspunde la timp și pierd programări la doctor. Îmi răspunde după săptămâna cu un simplu "ok". Am avut situații în care m-am simțit rău și am luat medical, am încercat sa o anunț telefonic dar nu mi-a răspuns și apoi mi-a făcut scandal într-o ședință ca de ce nu am anunțat deși dădusem și mail și sms. Nu mai spun ca în ultima ședință m-a făcut cu ou și cu oțet deoarece ma muta de pe un proiect pe altul și nu apuc sa îmi fac Target-ul mereu pentru ca o iau de la 0 fără niciun sprijin. Nu sunt singura în situația asta!! Ultima oara chiar mi-a spus ca sunt destule job-uri pe piața. Și constant ma face sa îmi doresc sa plec.. Povestea continua și catre HR. De 2 luni de zile îmi greșesc salariul și nu înțeleg de ce. În ianuarie am avut medical 10 zile de la medicul ginecolog deoarece am tensiune mare în sarcina și mi-a fost recomandata odihna și repaus. Acel medical nu mi-a fost plătit nici pana în ziua de azi și nici nu am primit un răspuns exact doar ca "se fac verificări". În februarie nu am mai riscat la niciun liber, am lucrat toată luna integral fără invoiri fără nimic. Cu toate acestea m-am trezit azi cu fluturașul de salariu și cu - 5 zile. Adică eu am lucrat 20 de zile iar ei mi-au trecut doar 15 fără alte justificări. Am făcut sesizare la HR pentru ca este a doua oara și nu mi se pare normal,inca aștept răspuns. As dori sa știu ce as putea sa fac în aceasta situație? Sa încerc sa rezolv amical sau sa merg mai departe la itm? Greșelile astea de salariu îmi pot afecta indemnizația mai târziu? Menționez ca eu iau undeva la 3600 RON pe luna și de 2 luni iau doar 2700.. Mulțumesc frumos. Multa sănătate!