Stimate domn, nu esti singurul care bate cu piciorul in grebla si se supara ca-l loveste in frunte!
Valentin8415 a scris:
Am vrut sa filmez cu tel încât să nu o prind pe doamna in totalitate ...ideia era că după ce scana produsele cumpărătorului arunca bonul direct in cos, nu îl punea pe masa să îl ia cumparatorul...
Este o politică a multor supermarket-uri de a colecta bonurile fiscale în vederea reciclării. Dumneavoastră, în calitate de client, atunci când primiți bonul fiscal, după ce vă uitați pe el (dacă vă uitați), îl aruncați în primul coș de gunoi ieșit în cale, fără să vă gândiți că e deșeu de hârtie. Dacă ne gândim la volumul imens de marfă vândută prin rețelele de supermarket-uri, putem să ne imaginăm că se pierd zilnic tone de hârtie cu aceste bonuri fiscale, hârtie care, într-o proporție covârșitoare, ajunge în gunoiul menajer în loc să fie reciclată. În schimb, coșul în care îl aruncă casiera este doar pentru bonurile fiscale, iar când se umple, conținutul ajunge la containerul pentru deșeuri de hârtie.
Nu este nimic în neregulă cu acest lucru. E adevărat că casiera ar fi trebuit să întrebe dacă doriți sau nu bonul fiscal, dar de aici până la a face scandal pentru asta...
Pe de altă parte, chiar dacă nu v-a dat bonul fiscal, fiți sigur că el este înregistrat legal în contabilitatea magazinului. Sunt curios de câte ori ați primit bon fiscal (sau măcar să-l vedeți emis de casa de marcat) atunci când ați făcut cumpărături la micile magazine de cartier de tip „ABC”, unde patronul cumpără marfa din supermarket fără a o înregistra legal în contabilitate și v-o vinde dvs cu preț mai mare? Acolo nu mai faceți scandal că nu primiți bonul fiscal?
N-ati spus ce-ati facut cu filmarea, sau macar care a fost scopul ei declarat.
Corect. Depinde, cum si pentru ce s-a folosit filmarea. Nu filamarea in sine constituie o incalcare a normelor, ci scopul ei. Daca este ilegitim. Ca si in cazul camerele de supraveghere ale locuitei, care evident, nu pot "focusa" exclusiv imobilul. Iar daca un infractor din gena, se simte stresat, da, poate reclama incalcarea dreptului la viata privata.
Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, dacă nu primiți procesul verbal de constatare în 6 luni, sancțiunea se prescrie.
Dacă nu ați distribuit public filmarea (nu știm care este motivul pentru care ați filmat), nu aveți ce să pățiți. Dacă ați publicat filmarea pe internet cu chipul casierei vizibil și identificabil (văd din ce în ce mai multe cazuri de diverși cetățeni care consideră că au dreptul să-și facă dreptate în spațiul public, la fel cum se aplica justiția în Evul Mediu și, pe cale de consecință, fac publice tot felul de fotografii sau clipuri video care n-au ce să caute în spațiul public), atunci puteți avea o mare problemă, întrucât, pe lângă amenda de la poliție, casiera, dacă cunoaște legea, vă poate reclama la ANSPDCP pentru încălcarea GDPR, iar aici amenzile sunt mai mari.
În schimb, casiera poate fi amendată pentru apelare nejustificată a numărului 112, care se apelează doar în cazul unei urgențe care pune în pericol viața persoanelor (filmarea cu telefonul nefăcând parte din categoria acestor urgențe). Asta, bineînțeles, dacă într-adevăr a sunat la 112. Poate că a sunat la ofițerul de serviciu al unității locale de poliție, nu la 112.
Retragerea plangerii prealabile poate interveni pana la pronuntarea unei hotarari definitive.