avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate oanamariatab

Activitate oanamariatab

Buna ziua,

Copilul meu urmează sa împlinească vârsta de 2 ani pe 28 mai 2020.
La data de 16 martie, ma aflam in concediul de crestere copil, si conform OUG 32/2020, ART VI, alinitatul 4, dreptul la indemnizatia pentru cresterea copiilor a fost prelungit pe toata perioada starii de urgenta, articolul fiind publicat in data de 30.03.2020.
Pe data de 21 Februarie am depus la angajator 3 cereri: cerere de reluare a activității incepand si incetare a suspendarii contractului incepand cu 26 Martie 2020, cerere de concediu de odihna pentru zile de concediu rămase, si cerere de încetare a activității incepand cu data de 15 Aprilie, deoarece ne-am mutat in alta localitate si urma sa ma angajez in alta parte începând cu data de 16 Aprilie.

Angajatorul actual a operat in revisal si a inregistrat la itm, începerea activității începând cu data de 26 Martie, eu nu am lucrat in aceasta perioada, fiind in concediul de odihna ramas din 2018, dosarul pentru stimulent nu a fost depus, iar plata pentru zilele de concediu din luna Martie nu a fost efectuată.
In urma discuției la angajator, mi s-a spus ca nu este clar dacă indemnizația de crestere a copilului a fost prelungita automat având in vedere ca la data de 16 Martie 2020 ma aflam in plata concediului de crestere copil si ca asteapta un raspuns oficial.
In urma unui email trimis la mmnapis prezentand situatia mea, mi s-a spus ca beneficiez de acest drept atata timp ca nu realizez venituri, nu am depus dosar de indemnizație, nu beneficiez de zilele libere pentru copilul sub 12 ani si nu sunt in șomaj tehnic pe perioada stării de urgenta, si cu conditia de a nu solicita revenirea la serviciu, prin cerere scrisa la angajator.

Cererea scrisa la angajator a fost depusa la 21 februarie. Ulterior aparitiei OUG 32/2020 am contactat angajatorul si l-am informat ca doresc sa raman/sa ma intorc in concediul de crestere copil, incercand sa aflu procedura de urmat. Neprimind o procedura clara, am trimis catre angajator pe data de 07.04, 2 cereri: o cerere de anulare a cererii de concediu de odihna si o cerere de anulare a cererii de reluare a activitatii.

Departmentul de payroll mi-a comunicat ca asteapta un raspuns de la ITM, referitor la cum sa procedeze si daca se poate anula reinceperea activitatii.
Managerul meu mi-a comunicat ca intelege ca doresc sa raman in concediu de crestere copil in conditiile data, insa ca si ei sunt pusi intr-o situatie dificila si ca o data cu depunerea cererii de demisie ei nu m-au mai prevazut in buget, prin urmare este de acord sa imi anuleze cererile initiale cu conditia semnarii unui acord al partilor, ca dupa incetarea starii de urgenta voi inceta activitatea in firma, pentru ca altfel ei sunt obligati sa ma tina in firma pentru inca 6 luni.

Având in vedere situația data, vin la dumneavoastră cu următoarele întrebări:
1. Care este procedura lagala si ce trebuie sa fac eu ca sa pot sa rămân/sa ma întorc in concediu de crestere copil pe perioada starii de urgenta?
2. Ce trebuie sa facă angajatorul pentru ca sa pot sa rămân/sa ma întorc in concediu de crestere copil pe perioada stării de urgenta?
3. Sunt valide cererile de anulare a cererilor initiale in situatia data?
4. Exista un temei legal ca angajatorul sa refuze semnarea cererilor?
4. Ce se intampla cu cererea de demisie daca la data de 16 aprilie cand contractul ar trebui sa inceteze, eu ma aflu in concediu de crestere copil, deci contractul este suspendat?
5. Este legala cerinta angajatorului de a semna acel acord al partilor in conditiile date?
6. Trebuie sa trimit catre angajator si o cerere de anulare a cererii de demisie?

Va multumesc anticipat,