avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Activitate M@r1us

Activitate M@r1us

Buna seara. Da, intr-adevar, izolarea fonica a plafonului ar ajuta insa cred ca asta trebuia facut in timpul amenajarii spatiului. Dupa ce va porni activitatea probabil va fi mai greu. Voi discuta cu proprietarul in cazul in care zgomotul va fi insuportabil si sper sa ajungem la o solutie. Va multumesc pentru informatii.
Va mulțumesc pentru informații. Se pare că singura soluție rămâne vânzarea apartamentului și mutatul în alt imobil, fără spații comerciale la parter.
Vă doresc o zi bună.
Bună ziua, vă cer sfatul cu privire la următoarea problemă. Până în luna Februarie 2020, la parterul blocului a funcționat un magazin alimentar, blocul neavând apartamente la parter ci doar spații comerciale din construcție.
După mutarea magazinului comercial din spațiul de la parter a început amenajarea în același spațiu a unei săli de pariuri sportive și slot machines.
Legea nr. 196 din 2018 privind organizarea, înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor specifică la articolul 40 următoarele:
Art. 40.
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.

(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.

(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere

Am luat legătura cu asociația de proprietari și mi s-a comunicat faptul ca nu a fost solicitat nici un acord pentru schimbarea destinației acestui spațiu nici către asociație și nici către vreunul dintre cei patru prorietari ai apartamentelor situate deasupra acestui spațiu, care vom fi in mod direct afectați de activitatea acestei case de pariuri.
Am făcut sesizare la ISC Iași precum și la Poliția Locală și mi-au comunicat că nu este necesar acordul vecinilor de moment ce blocul a fost prevăzut dinconstrucție cu spații comerciale la parter conform Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea în construcții. Însă eu mă refer la Legea nr. 196 din 20 Iulie 2018 modificată și completată în 2019 prin L410/219 - "Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor" care a fost adoptată de Senat pe 21/10/2019 - [ link extern ]

Vă rog să-mi spuneți dacă am interpretat noi greșit cele două legi sau este o confuzie la mijloc, de moment ce nici locatarii nici asociația de proprietari nu sunt de acord cu înființarea vreunei societăți comerciale la parterul blocului având ca activitate pariuri sportive, bar, restaurant, cafenea etc.
Vă multumesc,
Marius.