avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Activitate cosmin_1010@yahoo.com

Activitate cosmin_1010@yahoo.com

Răspuns la discuția Interdictie comercializare produs
edipav a scris:

Buna ziua tuturor,

cred ca mai intai de toate ar trebui verificat ce drepturi de PI sunt puse in discutie adica dreptul la marca si/sau dreptul la desen sau model.
Din speta ar rezulta faptul ca este vorba si de un produs, se vorbeste si de inventatorul produsului. Asta poate insemna ca firma din Romania ar fi inregistrat la OSIM si un desen / model adica este posibil sa fi protejat forma produsului cum bine ar putea fi vorba numai de o marca tridimensionala. Oricum inainte de a face predictii juridice trebuie verificat acest lucru.

In ceea ce priveste brevetul de inventie, personal nu cred ca este vorba de un asemenea drept in speta noastra.

De aceea, rog pe persoana care a postat speta sa dea mai multe detalii despre natura drepturilor de PI (este numai marca, este numai desen sau model sau sunt inregistrate ambele drepturi).


Solutia poate fi actiunea in anulare a dreptului de PI al societatii Romanesti dar inainte de a a va da detaliile unei astfel de actiuni ar trebuie clarificata natura drepturilor de PI. Astfel va rog sa precizati :
1. daca este vorba numai de dreptul la marca sau se invoca incalcarea dreptului la desen sau model (conf L 129/1992 republicata)- din cate am inteles, s-ar invoca copierea ambalajului produsului
2.care sunt drepturile de proprietate industriala (daca exista asemenea drepturi) ale producatorului original (cel ce exporta produsul) in Romania; sa ne dati detalii despre prioritatea acestor drepturi- data de depunere/ inregistrare, produsele desemnate (daca e marca), clasificarea de la Locarno (daca e desen sau model), etc.
3.daca persoana care si-a inregistrat marca (sau desenul/modelul sau ambele) in Romania, a avut legaturi comerciale/de afaceri cu producatorul

Eu nu ma pot pronunta in momentul de fata asupra sanselor unei actiuni in anulare pentru ca trebuie sa vad care este practic situatia de fapt. Producatorul original ar avea la indemana destule "arme" cu care sa contraatace depunerea "ilegala" in Romania.

Astept detaliile solicitate

O zi buna


Asa cum bine ati observat, intr-adevar se invoca copierea ambalajului produsului si denumirii acestuia.
Despre protejarea marcii in tara de origine nu stiu multe detalii pentru ca sincer in momentul in care am dezvoltat relatiile comerciale nu mi-am pus intrebarea aceasta, produsul la aceea vreme nefiind prezent pe piata noastra.
Persoana care a creat intr-adevar produsul efectiv cu tot cu ambalaj si denumire nu cred ca are vreun contact cu persoana din Romania.
Astept raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Interdictie comercializare produs
Tasha a scris:

Problema este destul de dificila si cu destul de slabe sanse de reusita pentru dumneavoastra.
In primul rand, este greu de crezut ca daca ar fi existat respectiva marca inregistrata de "creatorul" ei la nivel international sau comunitar OSIM nu ar fi opus-o inainte de a acorda protectie marcii pe teritoriul Romaniei. Mai precis, cand se cere protectia unei marci pe teritoriul Romaniei, OSIM face o cercetare atat la nivel national, cat si comunitar si international tocmai pentru a se preintampina probleme ca a dvs.
Daca titularul roman al marcii a obtinut certificatu de inregistrare, inseamna ca protectia a fost acordata si prin urmare are toate drepturile de a va cere stoparea comercializarii respectivului produs.

Dvs ca si comerciant, daca bine am inteles, puteti doar incerca sa luati legatura cu creatorul marcii respective, cel adevarat, si sa ii sugerati sa il acuze pe titularul roman de rea-credinta si/sau concurenta neloiala.



Problema dupa cum se vede este destul de delicata, insa aceasta problema este dovada clara ca de multe ori OSIM-ul face intr-adevar aceste inregistrari dupa verificarea prealabila, necesara dar nu si suficienta, (se pare), a unei eventuale inregistrari a marcii la nivel comunitar sau international dar intrebarea, logica, care se ridica : nu cumva ar trebui sa existe o verificare mai amanuntita? (cu un simplu "search" pe google cei de la OSIM ar fi vazut ca produsul exista de ceva vreme pe o piata atat de mare incat astfel asa-zisului creator din Romania ii era foarte greu sa o acopere intr-un timp relativ scurt.) pentru ca exista astfel posibilitatea ca cel care creaza un produs si nu il protejeaza sa fie pus intr-o astfel de situatie ca unu' mai "rapid" sa isi beneficieze de drepturile ce sunt conferite prin inregistrarea unei marci care nu ii apartine.
Sigur ca intrebarea pe care am pus-o mai sus face ca discutia sa alunece pe o panta "teoretica" si ar fi inutil sa stam sa discutam despre ce ar fi sau nu bine sa faca OSIM-ul, dar trebuie sa existe o solutie reala de a-i proteja pe adevaratii cretori de astfel de"baieti isteti".
Ii rog pe cei care s-au confruntat in instanta cu cazuri asemantoare sa ne impartaseasca din experienta lor. Sigur ca cel care a inregistrat marca beneficiaza de protectie si se prezuma ca el ar fi creat-o, dar prezumtiile se mai si rastoarna.
Buna ziua!
Va supun atentiei un subiect interesan legat de inregistrarea marcilor si interzicerea comercializarii unui produs.
De aproximativ 2-3 ani se vinde pe piata din Romania un produs care este importat, in mod legal, din strainatate. (din afara UE). Problema a aparut de curand, de cand o societate comerciala a inregistrat marca respectiva in Romania (ambalajul si denumirea acestui produs -OSIM eliberandu-i 2 certificate de inregistrare a marcii pentru ambalaj si denumirea produsului - DESI, PRODUSUL NU A FOST INVENTAT DE CINEVA DIN ROMANIA, NICI DENUMIREA SI NICI AMBALAJUL) Acum, aceasta firma nu face altceva decat sa trimita scrisori tuturor societatiilor comerciale care vand acest produs, amenintandu-le ca in cazul in care nu inceteaza comercializarea produsului le va da in judecata iar daca vor sa-l vanda in continuare sa ii plateasca firmei care are marca o anumita suma de bani (una deloc neglijabila).
Din verificarile facute pe situl OSIM-ului am constatat ca intr-adevar firma respectiva are marca inregistrata, si tot pe site apare ca si creator al produsului (sau al denumirii produsului) un domn dintr-un oras din tara.
Problema nu e doar una morala (a vazut un nene ca se vinde ceva, a inregistrat marca si acum le spune unora ca trebuie sa ii plateasca lui ca sa poata vinde produsul - lucru tipic romanesc) ci e una de natura juridica. Cu siguranta ca firma care are marca inregistrata nu are nicio contributie la aparitia acelui produs pe piata, a denumirii sale ci doar ca a fost mai "destept".
Privind din punctul de vedere al celorlalti vanzatori ai produsului (care intr-un fel sau altul au investit in promovarea lui, crearea unui "brand" pe piata din Romania si acum cineva care nu are nicio legatura cu produsul respectiv le conditioneaza continuarea comercializarii acestuia de achitarea unor sume de bani, cum s-ar putea iesi din aceasta situatie?
Astept cu nerabdare parerile, opiniile si comentariile dumneavoastra.PS Va rog sa nu va limitati doar la postarea unor articole din lege.
Sunt sigur ca de subiectul asta trebuie sa fie interesate destul de multe persoane.
CARE SUNT CHELTUIELILE DEDUCTIBILE PENTRU AVOCATII COLABORATORI DE EXEMPLU? AR FI FOARTE BINE SA SE STIE CARE SUNT ACESTEA PENTRU A SE EVITA EVENTUALELE PROBLEME ATUNCI CAND VINE "CONTROLUL".
Multumesc anticipat.
Buna ziua!
As dori sa import/export diferite produse atat din UE cat si din afara comunitatii europene. Am inteles ca pentru anumite produse as avea nevoie de licente atat pentru import cat si pentru export. Poate sa ma imi dea un sfat cineva cu privire la obtinerea acestor licente. ( ma intereseaza legislatie relevanta in domeniu, site-uri ale institutiilor abilitate, etc. .... vreau sa muncesc eu, nu sa mi se dea rezolvarea. Totusi am nevoie de un punct de pornire :)
Multumesc anticipat!