avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Activitate Camelia Boboc

Activitate Camelia Boboc

Răspuns la discuția Mai era valabil CCM-ul?
DECRETUL nr. 195 din 16 martie 2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României prevede la art.35:
"Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență".

In acest sens, atata timp cat noi, salariatii, ne primim drepturile salariale conform vechiului Contract Colectiv de Muncă nr. xxx încheiat în data de 28.02.2018, dovedeste ca administratia il respecta chiar daca a expirat la data de 01.02.2020. Atest faptul ca drepturile salariale pana la semnarea noului CCM le-am primit conform vechiului CCM.

De asemenea, vechiul Contract Colectiv de Muncă nr. xxx încheiat în data de 28.02.2018 prevedea la art.52: "Salariatii care nu sunt in CO, CM sau in alte situatii care pot determina lipsa de la serviciu, au dreptul la zile libere platite cu ocazia si in perioada evenimentelor deosebite dupa cum urmeaza: lit.a): decesul sotului, sotiei, copilului, parintilor, socrilor - 5 zile lucratoare". Mentionez ca cele 5 zile libere mi-au fost acordate imediat.

Deci cele 5 zile libere corespunzatoare evenimentului din 11.02.2020 mi-au fost acordate conform vechiului Contract Colectiv de Muncă nr. xxx încheiat în data de 28.02.2018 care expirase la momentul evenimentului, dar ajutorul social pentru acelasi eveniment nu mi-a mai fost acordat conform vechiului Contract Colectiv de Muncă.
Răspuns la discuția Mai era valabil CCM-ul?
Nu se stipulează nicăieri în contract data de "încetare" a contractului.
Singura referire în CCM este la art.6 alin.(1) unde se precizează: "Contractul Colectiv de Muncă se încheie pe o perioadă de 2 ani, respectiv de la data de 01.02.2018 până la data de 01.02.2020".
Bună ziua,

Compania la care lucrez are încheiat un Contract Colectiv de Muncă.

În data de 11.02.2020 s-a înregistrat în familia mea un eveniment nefericit, decesul soacrei mele.
În data de 12.02.2020 am formulat o cerere prin care am solicitat acordarea ajutorului social de înmormântare, conform art.59, lit.b) din Contractului Colectiv de Muncă nr. xxx încheiat în data de 28.02.2018, cerere care a fost aprobată de Directorul Executiv, însă cu mențiunea “1.900 lei”. Această sumă de 1.900 lei nu corespunde prevederilor art.59, lit.b) din Contractului Colectiv de Muncă nr. xxx încheiat în data de 28.02.2018, care stipulează următoarele: “în cazul decesului soțului/soției, copiilor, părinților sau socrilor unui salariat, se va plăti familiei un ajutor social net egal cu două salarii medii tarifare pe societate” (salariul mediu net pe societate fiind 2.800 lei).

La momentul depunerii cererii, 12.02.2020, mi s-a replicat că CCM nr. xxx din 28.02.2018 a expirat la data de 01.02.2020, și că cererea depusă de mine nu mai avea acoperire de CCM, sindicatul fiind în negocieri cu patronatul pentru semnarea unui nou CCM.

Negocierile au durat până pe 30 aprilie 2020, fiind agreat noul CCM, care, printre alte modificări, prevede și modificarea art.59 lit.b) "în cazul decesului soțului/soției, copiilor, părinților sau socrilor unui salariat, se va plăti familiei un ajutor social net de 1.900 lei".

Menționez că nici în ziua de astăzi nu am primit acest ajutor cuvenit.

Ieri, 06.05.2020, am fost informată de către Departamentul Economic că, pentru a primi acest drept de 1.900 lei cuvenit prin CCM trebuie să întocmesc o altă cerere scrisă, "nedatată", de acordare a acestui drept. Și, deși am cerut explicații, nu am primit un răspuns pertinent de ce trebuie să fac acest lucru. De ce nu se ia în considerare cererea existentă, deja înregistrată?

Menționez că în CCM nr. xxx din 28.02.2018 la art.6 alin.(1) se precizează: "Contractul Colectiv de Muncă se încheie pe o perioadă de 2 ani, respectiv de la data de 01.02.2018 până la data de 01.02.2020".

Nelămurirea mea este dacă nu cumva la data de 12.02.2020, data formulării cererii de acordare a ajutorului social de înmormântare, Contractul Colectiv de Muncă nr. xxx încheiat în data de 28.02.2018 mai era încă în vigoare și atunci cuantumul ajutorului social în caz de înmormântare de care ar trebui să beneficiez conform art.59, lit.b) este de “două salarii medii tarifare pe societate” (5.600 lei) și nu de 1.900 lei, și patronatul, care plănuia de mult să reducă aceste ajutoare, intenționat a tărăgănat soluționarea cererii mele, ba mai mult îmi solicită acum să întocmesc o nouă cerere "nedatată".

Am căutat putin pe internet și conform Legii nr. 62 din 10 mai 2011, art. 144 alin. (1) “Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenției părților”.

Astfel, dacă Contractul Colectiv de Muncă nr. xxx înregistrat la ITM în data de 28.02.2018 nu ar fi trebuit să fie valabil până la data de 28.02.2020?

Mulțumesc