avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Activitate Iordach

Activitate Iordach

Da a fost școală la zi și poate dovedi cu situația școlară
În Mai a fost oprită dar in scrisoarea de înștiințare nu scrie un motiv anume doar ca nu este eligibilă si ca trebuie sa dea banii înapoi.


Data nașterii este 27Mai2019
In Romania a studiat la o școală post liceală de asistenți de farmacie din 2017 până în 2020 iar in Anglia a lucrat pe perioadele de vacanță. A luat indemnizație din august 2019 până in mai 2020
In situația in care mama a fost înscrisă într-o școală post liceală dar anterior nașterii a lucrat în altă țară pt anumite perioade de timp care au permis și prezentarea la cursuri iar ea a născut în țara unde a lucrat și ia alocația de acolo iar tatăl lucrează permanent acolo are sau nu dreptul la indemnizație in Romania? Mama nu a avut venituri in Romania de peste 3 ani deoarece a fost la școală doar in vacanțe pleca la soț unde lucra ocazional.

Cornel Vasile a scris:

Ordin 1474/2011
situatie :
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?


solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

In speta, legislatia nu prevede care este durata dinaintea naşterii copilului in care sa aveti desfăşurate activităţi profesionale în România.
Intrebati la AJPIS/ANPIS.