Casa a fost construita in 2015 pana la stadiul de gri si asa ramas pana acum. In 2016 a fost acest contract cu clauza de mai sus prin care s-a vandut.
In acest moment mie vrea sa-mi vanda casa persoana Y spunand ca imobilul nu s-a intors in posesia lui X. De asemenea fostul proprietar X nu a luat nici o masura si in extrasul de carte funciara pentru informare pe care l-am obtinut saptamana asta de la ANCPI, apare proprietar Y si persoana X apare in continuare cu ipoteca de 9000EUR.
De aici intrebarea de mai sus: dpdv legal, este imobilul inca in posesia domnului Y sau a revenit domnului X?
Ce ar trebui cerut/verificat de la fiecare dintre ei pentru a stii cum sa adresez corect legal situatia?
Buna ziua. Doresc sa cumpar un imobil ce are urmatoarea clauza contractuala mentionata, imobil ce se afla in situatia in care nu s-a efectuat de catre actualul proprietar Y nici o plata din ratele prevazute in contract.
Este imobilul inca in posesia domnului Y sau a revenit domnului X? Ce ar trebui cerut/verificat de la fiecare dintre ei pentru a stii cum sa adresez corect legal situatia?
"Subsemnatul X, declar ca pretul total, ferm si irevocabil al vanzarii pentru imobilul mai sus mentionat este de 10.000eur, dupa cum urmeaza:
- suma de 1000 (una mie) euro a fost achitata anterior autentificarii prezentului contract, in numerar, in moneda euro, prezentul inscris representant chitanta descarcatoare
- suma de 9000 (noua mii) euro se va achita de cumparatorul Y, in 90 rate lunare egale in cuantum de 100 (o suta) euro/rata, scadente fiecare dintre acestea la data de 30 ale fiecarei luni calendaristice (data de 28 pentru luna februarie), incepand cu luna ianuarie 2016, rate ce se vor achita in moneda euro sau in echivalent lei, din sursele proprii ale cumparatorului, prin virament bancar, in contul lui X, deschis la “AAA” Bank, avand IBAN …., ordinal de plata vizat si eliberat de banca tinand loc de chitanta descarcatoare.
Noi, partile contractante, stabilim de comun accord ca, in cazul neachitarii unui numar de 3 (trei) rate scadente consecutive, cu un termen de gratie de 30 (treizeci) de zile ce incepe sa curga dupa expirarea celor 3 (trei) luni mentionate anterior, contractul va fi rezolutionat de drept fara alte formalitati, fara notificare scrisa, trecerea vreunui termen sau punere in intarziere, in virtutea unui pact comisoriu, in conformitate cu dispozitiile art.1553 si 1554 Cod Civil. Intr-o asemenea situatie, imobilul se va intoarce in posesia vanzatorilor, fara nici o alta formalitate.
Noi, partile contractante, X si Y, suntem de accord si solicitam instituirea ipotecii legale pentru plata restului de pret de 9000 (noua mii) euro, astfel cum s-a mentionat mai sus, in cartea funciara BBB , a localitatii…., judetul ….. si subsemnatul X ma oblig ca dupa creditarea contului vanzatorului cu ultima rata din pret, sa dau o declarative in forma autentica de primire a intregului pret si prin care sa solicit radierea din cartea funciara a dreptului de ipoteca legala inscris in favoarea subsemnatului, in conformitate cu dispozitiile Codului Civil."
Multumesc