avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Activitate robi193

Activitate robi193

Am primit astazi comunicarea (clasarea cauzei penale). Cred ca de acuma trebuie sa ma duc la Politia din judetul unde mi s-a intocmit dosarul penal si sa cer restituirea permisului
Primiti acasa ordonanta procurorului si mergeti la politie sa solicitati restituirea permisului.


Din experienta dvs, de la emiterea ordonantei, cam cat credeti ca dureaza de obicei pana primesc ordonanta acasa?

Revin aici cu progresul dosarului dupa o pauza de 1 an

In cazul dovezilor fara drept de circulatie, procurorul, in mod legal, nu poate dispune prelungirea acestui drept. aspect precizat si de CCR in Decizia nr. 857/2015 pe care v-am indicat-o anterior.

Asa e, dar cum am mentionat mai sus, eu nu am primit nicio dovada fara drept de circulatie, deci nu cred ca s-a eliberat vreo dovada fara drept de circulatie. Cand am fost prins conducand cu permisul suspendat, de la Politie am primit doar o Instiintare unde se mentioneaza ca mi s-a intocmit dosar penal pentru incalcarea prevederilor art 335 alin 2 Cod Penal. Dovada cu dreptul de circulatie 15 zile a ramas la mine.

Ca un alt reminder, in ianuarie 2021, in urma unei cereri catre Parchet, am obtinut Ordonanta procurorului prin care mi s-a emis dreptul de circulatie pe 30 de zile.

Dupa depasirea celor 30 de zile de la emiterea Ordonantei procurorului prin care mi s-a emis dreptul de circulatie pe drumurile publice, am facut o alta cerere catre Parchet pentru a cere din nou prelungirea dreptului de circulatie

Am primit din nou un raspuns surprinzator:

"[...] valabilitatea prelungirii dreptului de circulatie acordat dvs prin ordonanta procurorului din data de xx.01.2021 se mentine pe toata perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 10 zile de la incetarea acestei stari, conform art 4 alin 6 din Legea 55/2020 si HG 453/08.04.2021"

Dupa ce s-a implinit 1 an de la data intocmirii dosarului penal, am facut o contestatie la Judecatorie privind durata procesului penal, contestatie ce a fost admisa.

In decembrie 2021, am fost chemat la Politie pentru a fi audiat, insa agentul sef, dupa ce a studiat dosarul, a renuntat sa ma mai audieze datorita art 4 alin 6 din Legea 55/2020. A ramas sa fie intocmita o ordonanta cu propunere de clasare.

In februarie 2022, in urma unei cereri catre Parchet am aflat ca "a fost dispusa solutia de clasare prin ordonanta procurorului la data de xx.xx.xxxx, urmand a primi solutia." Insa de atunci au trecut 45 zile, iar eu nu am primit inca solutia

Va rog sa imi raspundeti la intrebarile acestea caci nu stiu ce urmeaza de acuma:

1. As vrea sa stiu ce urmeaza de acuma?
2. Trebuie sa primesc solutia de clasare prin ordonanta procurorului acasa?
3. Legal, in cat timp ar trebui sa o primesc?
4. De obicei, de la emiterea solutiei de clasare prin ordonanta procurorului, cat mai dureaza pana ma pot duce la Politie sa iau carnetul?


Multumesc!
Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea speta:

Sunt cadru didactic la o scoala din judetul X.

In luna iunie, ma voi muta in judetul Y si vreau sa particip la pretransferul din luna aprilie pentru a ocupa un post in judetul Y.

Pentru a participa la acest pretransfer trebuie sa fac dovada domiciliului in judetul Y. Nu pot participa la pretransfer in judetul Y atata timp cat domiciliul meu din buletin este judetul X. Asa ca am fost la "Evidenta Populatiei Y" pentru a schimba buletinul cu noul domiciliu. Problema este ca cei de la ghisu mi-au spus ca nu sunt materiale de tiparire si termenul de eliberare a unui nou buletin este de 30 de zile si au fost cazuri de persoane care chiar si dupa 6 saptamani inca nu si-au primit noul buletin.

Avand in vedere timpul scurt pana cand trebuie sa intocmesc dosarul pentru pretransfer am ales sa fac o carte de identitate provizorie.

Am sunat la Inspectoratul Scolar Judetean Y pentru a ma asigura ca totul este OK cu decizia mea. Surpriza: nu e ok din partea lor. Dansii mi-au comunicat ca conform METODOLOGIA - CADRU PRIVIND MOBILITATEA PERSONALULUI DIDACTIC DE PREDARE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR ÎN ANUL ŞCOLAR 2020-2021, Anexă la ordinul ministrului educaţiei și cercetării nr. 5259/12.11.2019 la Articolul 56 alin 6 Cadrele didactice titulare în învăţământul preuniversitar fac dovada domiciliului până la data depunerii dosarelor la inspectoratele şcolare, conform Calendarului, cu buletin, carte de identitate sau adeverinţă de identitate

Doamna de la Inspectorat a zis ca nu stie de buletin provizioriu, in schimb a auzit de adeverinta de identitate :)

Am studiat problema aceasta si am descoperit urmatoarele:

Termenul de "adeverinta de identitate" apare doar in Legea nr 5 din 18 martie 1971, lege care a fost valabila pana la data de 29 septembrie 1996, fiind inlocuita prin Legea 105/1996.

Deci termenul de "adeverinta de identitate" nu mai exista in legislatia romaneasca de 25 de ani. De 25 de ani avem carte de identitate provizorie.

Legea 105/1996 Cap II Art 10 alin 5: "(5) În sensul prezentei legi, prin cartea de identitate se înțelege și cartea de identitate provizorie."

OUG nr 97/2005 Cap III Art 11 alin 2: "(2) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, precum și cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate.."


As vrea sa primesc un raspuns de la un avocat si sa-mi spuna daca cartea de identitate provizorie poate fi luata in cconsiderare la intocmirea dosarului pentru pretransfer. In cazul in care Inspectoratul Scolar Judetean Y nu imi accepta dosarul, eu ce pot face pe mai departe? Unde ma pot adresa?

Mi s-ar parea un abuz sa nu-mi fie acceptat dosarul si chiar mi s-ar ingradi un drept fundamental garantat de Constitutie: dreptul la munca

Va multumesc!
Buna seara,

Dupa mai multe email-uri, am obtinut de la Parchet o Ordonanta.

Procurorul a constatat faptul ca sunt cercetat in dosarul penal "x" pentru infractiunea prev. si ped. de art 335 alin 2 Codul Penal, dosar aflat in lucrul la Biroul Rutier.

Avand in vedere dispozitiile art 111 pct 6 din OUG 195/2002, in urma Deciziei nr 742/24.06.2008 a Curtii Constitutionale, procurorul a dispus acordarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioada de 30 de zile, daca nu exista alte impedimente.
Solutia se comunica petentului si emitentului dovezii.

----

Daca Parchetul mi-a eliberat aceasta Ordonanta, pot sa conduc linistit? (in timpul celor 30 de zile). Sa mai intreb oare la Politie daca totul e ok din partea lor?
Din ce am inteles eu, decizia Parchetului se comunica si emitentului dovezii (adica a Politiei din ce am inteles eu)

Va multumesc!

Nota: reamintesc faptul ca eu am in posesia o singura dovada (cu drept de circulatie)
Dar nu asta se intelege din art 4 alin 6 din Legea 55/2020? Ca dovada cu drept de circulatie 15 zile isi mentine valabilitatea pe toata perioada starii de alerta?

Am sunat la Politie sa cer o audienta si mi-au zis ca nu se fac audiente pe timp de pandemie si sa trimit prin email ce am de trimis.

Daca raspunsul primit de la Parchet e corect, incep sa cred ca de fapt eu nu am savarsit nicio infractiune penala si am avut dreptul sa conduc tot timpul (pentru ca suntem in stare de alerta)
Buna ziua,

1) Am facut cerere la Parchet pentru prelungirea dreptului de circulatie pe o durata de 30 de zile conform cu articolul 111 aliniat 6 din OUG 195/2002

Parchetul mi-a trimis raspuns prin care mi-a comunicat faptul ca "este necesara depunerea unei copii a dovezii cu drept de circulatie"


2) Am luat la cunostinta raspunsul lor si am trimis singura dovada cu drept de circulatie aflata in posesia mea (in comentariul meu anterior am spus ca atunci cand am incalcat art 335 alin 2 din Cod Penal nu am primit nicio dovada de circulatie)

De data aceasta, Parchetul mi-a trimis urmatorul raspuns:

"Avand in vedere cererea dvs de prelungire a dreptului de circulatie transmisa unitatii noastre, va comunicam faptul ca valabilitatea dovezii de circulatie se mentine pe toata perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 10 zile de la incetarea acestei stari, conform art 4 alin 6 din Legea 55/2020 si HG 967/12.11.2020"

Semnat de catre prim procuror

Intrebare:
Eu ce ar trebui sa inteleg de aici? Incerc sa fiu cat mai obiectiv si am citit Legea 55/2020 si eu inteleg ca am drept de conducere pe baza raspunsului primit de la Prim Procuror si pe baza dovezii cu drept de circulatie primita in luna iunie ca urmare a incalcarii articolului 100 alin 3 lit e) din OUG 195/2002


Art 4 alin 6 din Legea 55/2020 spune asa:
"Prin exceptie de la alin (1), in cazul dovezilor inlocuitoare ale permiselor de conducere - cu drept de circulatie, se mentine numai valabilitatea celor emise in temeiul art 111 alin 1 lit b, alin 4 sau 5 din OUG nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice [...] pe toata perioada starii de alerta [...]"

Din trimiterile de la art 4 alin 6 din Legea 55/2020, eu cred ca ma incadrez la art 111 alin 5 din OUG/2002 care spune asa:
"In situatiile prevazute la alin 1 lit e) si g), la art 100 alin 3, la art 101 alin 3, la art 102 alin 3 lit b), e), si fi) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si la art 334 alin 1 si 3 din Codul Penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o dovada de 15 zile"

Mentionez ca eu am dovada cu drept de circulatie 15 zile, iar in Procesul Verbal se mentioneaza ca am fost sanctionat conform art 100 alin 3 lit e) din OUG 195/2020

Ca urmare a ceea ce am scris, ce pot intelege eu din raspunsul de la Parchet? (raspunsul e subliniat mai sus)
Multumesc, am sa incerc!

Ca o mentiune, eu nu am primit nicio dovada fara drept de circulatie

1) In iunie 2020 mi s-a eliberat Dovada cu drept de circulatie 15 zile. Dupa acele 15 zile, aveam dreptul suspendat 30 de zile (depasire neregulamentara)

2) In timpul celor 30 zile, am savarsit infractiunea descrisa de art 335 al 2 Cod Penal. In momentul acela, am primit doar o Instiintare prin care mi se comunica faptul ca dreptul de a conduce autovehicule este suspendat pana la expirarea perioadei (nu mentioneaza perioada) si sa predau permisul de conducere (care oricum era predat la Politia din alt judet si a ajuns intre timp la Politia din judetul unde am incalcat art 335 al 2)
Aliniatul 1 litera b din OUG 195/2002 art 111, mentioneaza ca permisul de conducere sau dovada inlocutoare se retine in cazul incalcarii art 335 alin 2 din Codul Penal.

Iar alin 6 din art 111 (OUG 195/2002 spune ca pot solicita prelungirea dreptului de circulatie in cazul in care permisul de conducere este retinut in conditiile alin 1 litera b.
Răspuns la discuția Conducere cu permisul suspendat
Este cineva de aici care a incalcat articolul 335 aliniatul 2 din Codul Penal (conducere autoturism avand permisul suspendat) si a beneficiat de prevederile articolului 111 aliniatul 6 din OUG 195 din 2002?

Mai pe scurt OUG 195/20002 art 111 alin 6 spune ca cei care au incalcat art 335 alini 2 din Codul Penal (conducere autoturism avand permisul suspendat) pot cere prelungirea dreptului de circulatie pana la finalizarea procesului penal. Eu asta inteleg din lege:

"La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunțării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta."

Puteti va rog sa ma indumati, care ar fi procedura? Unde pot sa fac aceasta cerere pentru a mi se prelungi dreptul de circulatie si ce acte mi se pot cere?

Va multumesc!