avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Activitate traian.vasile

Activitate traian.vasile

Bună ziua,

Am ales să scriu aici pentru a mă lămuri cu niște chestii și a evita niște eventuale țepe. Deoarece nu cunosc bine situația, mai ales ceea ce ține de partea juridică, voi masca niște informații.

Anul trecut am încheiat cu dezvoltatorul XXX un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament, cu termen de finalizare ianuarie 2020. Conform antecontractului, dezvoltatorul are o perioadă de grație de 90 de zile și dreptul de a prelungi o lucrările fără penalizări o singură dată. Penalizări în antecontract înseamnă returnarea sumei de bani achitate + suma de X euro daune. La sfârșitul lui martie, adică la finalul celor 90 de zile am fost contactat să închei un act adițional de prelungire termen "având în vedere situația excepțională a pandemiei de coronavirus". Termenul de dare în folosință al imobilului l-au prelungit până la data "maximă" de 30 decembrie 2020. La momentul respectiv m-am fofilat și le-am zis că-i voi contacta mai târziu când voi putea ajunge la notariat. În capul meu a fost că îmi vor băga pe gât prelungirea termenului și vor scăpa astfel de penalizările din antecontract. Practic eu nu am vrut să semnez nimic ca să am posibilitatea în baza antecontractului să zic oricând "la revedere, dați-mi banii înapoi + daune".

Nu am acordat cine știe ce atenție la această situație, totuși este pandemie, și nici nu aveam așteptarea că vor termina construcția la timp. Am zis că dacă este gata la finalul anului este ok.

Numai că, zilele trecute am fost contactat de dezvoltator care mi-a zis că trebuie să mergem neapărat la notar să semnăm actul adițional deoarece "antecontractul încheiat expiră", menționând că este nevoit să prelungească darea în folosință până la 30 iunie 2021 pentru "actualizarea documentației tehnice". Chestia asta m-a bulversat total deoarece în antecontract nu este stipulat nicăieri că ar avea "un termen de valabilitate". Plus că asta ar fi deja a treia oară când prelungește darea în folosință, ceea ce încalcă antecontractul. Iar imobilul este într-un stadiu care nu dă prea mari speranțe că va fi finalizat nici în iunie 2021. După un an de întârziere abia s-au apucat de finisaje, iar fațada nu este finalizată. Ca să nu mai zic că a înnoit autorizația de construire până în 2024 și a schimbat firma de construcții fără să anunțe.

Întrebarea mea este, există cumva în vreo lege stipulat că după o anumită perioadă antecontractul nu mai este valabil? Ați putea cuvma să-mi dați niște sfaturi referitoare la această situație? Nu de alta, dar aș vrea să ies din jocul ăsta cât încă se mai poate. Plus că am încheiat un antecontract când euro era 4,7 și acum se duce sigur spre 4,9. Simt că pierd și timp și bani.

Vă mulțumesc!