Bună seara,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastră și sper să mă puteți informa corect în legătură cu situația pe care vreau să vi-o prezint.
Am un unchi care locuiește singur, în Motru, Gorj, intr-unul dintre apartamentele statului(plătește chirie la primărie lunar).
În anul 2019, avea datorie la asociație foarte ,foarte mare, undeva la vreo 300-400milioane lei VECHI. Mereu a avut o situație mateială groaznică și niciodată nu și-a permis să-și plătească datoriile de când au început să i se adune( de ani buni). Ce e drept, este vina lui. Nu contest asta, dar întrebarea mea e legată de ceea ce urmează.
In anul 2019, cred că luna Aprilie, Primăria orașului Motru a plătit un procent din sumele restante pentru asociația de locatari din care face parte și blocul unchiului meu( nu știu dacă a plătit % pentru toate asociațiile cu probleme din oraș) fiind considerat ajutor de la stat. Astfel, unchiul meu a rămas cu o datorie de vreo 170milioane lei vechi pe care cu chiu cu vai a reușit să o plătească și să ajungă LA ZI cu plata asociației acum 3-4luni.
Problema apare acum!
Cei de la Primărie, l-au sunat acum 2zile pe unchiul meu să-i spună că el trebuie să le dea INAPOI suma pe care au plătit-o ei ca Primărie.
Este normal așa ceva? Nu este abuz?
Nu înțelege unchiul meu de ce trebuie să dea banii ăia înapoi ținând cont că este un ajutor de la stat?! El nu a semnat niciodată vreo foaie care să îl oblige să facă asta, nu a făcut vreodată vreo cerere pentru a i se reduce datoria, nu a văzut niciun document în sensul asta...și mai mult de atât, Primăria nu a zis nimic din Aprilie 2019 până acum că trebuie să dea înapoi banii ăștia.
Unchiului meu îi este teamă că poate rămâne fără apartament, deoarece contractul de închiriere îi expiră(trebuie să îl reînnoiască anual).
Menționez că el e la zi cu plata asociației și e cu chiria plătită în avans (până la sfârșitul lui Decembrie 2020).
Unchiul meu a fost sunat direct de către ei să meargă la biroul lor să îi spună că e bun de plată.
Nu s-a trimis niciun document în scris sau ceva de genul. Și totuși, chiar dacă ar trimite, se pare că lucrurile nu funcționează cum trebuie pe acolo. Multă lume se plânge de abuz din partea Primăriei și a asociațiilor de locatari care adaugă datorii fictive din pix. De exemplu, un vecin de-al unchiului meu a fost trimis in instanță să-și plătească datoria la asociație pentru apă caldă și caldură (12milioane lei vechi), deși omul are centrală proprie(bineînțeles că a câștigat procesul, dar v-am dat exemplul ăsta ca să înțelegeți cum merg treburile pe acolo).
Întrebările mele sunt:
1. E normal ca Primăria să-i ceară unchiului meu banii oferiți către asociația de locatari(nu unchiului meu direct!) pentru a se reduce datoriile avute?
2. Există vreun risc ca unchiul meu să fie dat afară din casă deși e cu plățile la zi dar trebuie sa reînnoiască acel contract de închiriere al apartamentului?
3. Există vreun avocat pe acest forum sau cineva care mă poate informa cum îl pot ajuta pe unchiul meu?
Mi se pare groaznică situația.
Aștept cu interes răspunsurile voastre, vă rog mult.
Mulțumesc,
Flori