avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Activitate Dragos_Franco

Activitate Dragos_Franco

Buna ziua. Va multumesc pentru raspunsul rapid. Intre timp am ajuns si la CEC si i-am rugat sa-mi faca un calcul al valorii CEC-urilor ca sa stiu daca merita financiar sa fac succesiunea. Mi-au raspuns ca nu mai sunt in baza de date si oricum din 2005 au fost sterse 4 zerouri din valoarea CEC-urilor. CEC-urile au fost deschise in 1984, 1987 si 1991.
Va rog sa-mi spuneti daca este intradevar adevarat ca aceste CEC-uri sunt nule acum.
Multumesc.
Mostenire libret de economii (CEC)
Buna ziua!
In urma cu 20 de ani, dupa decesul bunicei mele, am facut la notariat actul de mostenire al casei. La acel moment parintii mei si fratele meu au renuntat la mostenire in favoarea mea. In actul de mostenire am uitat sa trecem si libretul de economii pe care il avea bunica la CEC.
Pe acest libret de economii era trecuta la clauza de imputernicire numele mamei mele (fata bunicei mele). Mama a decedat acum 2 ani.
Care ar fi prodcedura legala pentru a deveni titularul libretului de economii CEC?
Multumesc,
Dragos
Plata impozit fara succesiune

Buna ziua,
contractul pentru construirea de locuinta personala a fost facut si pe numele talalui si al mamei. Pana in anul 2015 impozitul pe casa venea numai pe numele tatalui iar din 2016 impozitul a venit jumatate pe numele tatalui si jumatate pe numele mamei. Mama a decadat in anul 2020. Casiera de la taxe si impozite - Bucuresti, sector 4 ne-a informat ca trebuie facuta succesiunea la notariat pentru a putea plati tata toata suma pe numele lui. Va rog sa-mi spuneti daca legal, tata poate plati in continuare taxele si impozitele pe apartament pe ambele nume si in caz contrar cat ar presupune taxele notariale pentru succesiune.
Multumesc,
Dragos
Va multumesc pentru raspunsul rapid.
Bun comun va fi considerat doar casa?
Pamantul, primit ca mostenire de la parintii ei in timul casatoriei noastre, va fi considerat tot bun comun?
Totusi, din punct de vedere legislativ care este diferenta intre varianta bunului comun dobandit in timpul casatoriei si varianta in care ambii soti figureaza ca proprietari ai casei construite impreuna in timpul casatoriei?

Va multumesc,
Dragos

MihailZC a scris:

Fiind edificata in timpul casatoriei, casa va deveni automat bun comun.
Daca vreti neaparat sa figurati pe autorizatia de construire si dvs cu numele, trebuie fie ca sotia sa va dea (doneze) o cota din dreptul de proprietate asupra terenului, fie sa va constituie un drept de superficie asupra terenului (ca sa aveti dreptul sa construiti pe acesta si, implicit sa solicitati eliberarea unei autorizatii de construire pe numele dvs).

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit sa construim (eu si sotia) o casa pe acest teren dorind ca acesta casa sa fie si pe numele ei si pe numele meu. Ne-a fost eliberat certificatul de urbanism, insa numai pe numele sotiei deoarece mostenirea terenului era pe numele ei si solicitarea pt certificat a fost facut in numele ei. Proiectul casei este tot numai pe numele ei. Suntem acum in situatia in care va trebui sa depunem dosarul pentru obtinerea avizului de constructive al casei. Se poate face ceva din acesta faza astfel incat la final casa sa figureze si pe numele sotiei si pe numele meu?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

O zi placuta,
Dragos