Multumesc pt raspuns! Stiu despre legea aceasta, dar intrebarea era alta. La semnarea CMI unitatea angajatoare nu mi a pomenit nimic despre aceasta clauza, eu am semnat contractul doar pt obligatiile scrise acolo in care ma informau ca voi semna act adtional doar dc vor aparea modificari salariale, deci de continut al contractului. Si ei dupa 10 zile de la semnarea contractului vor sa semnez acest act aditional. Nu trebuia sa fiu informata de aceasta clauza exact la semnarea contractului, sa stiu ce responsabilitati legale am?! Pt ca am semnat acest contract eu am renuntat la alt contract de munca, fiind angajata in alt loc. Daca stiam ca angajatorul vrea sa semnez acest act aditional, ma gandeam mai bine si nu semnam contractul, ramanand la vechiul loc de munca. Mentionez ca de cand aceasta clauza a fost motiv de judecata, fiind de multe ori declarata nelegala, anul acesta, multe institutii nu le au mai impus la semnare rezidentilor.
Avocat Cristina CIUREA a scris:
Buna seara,
Art. 18 alin. 6-8^1 din OG nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului prevede:
(6) Rezidenții care ocupă prin concurs posturile pentru care se organizează rezidențiat în condițiile prevăzute la alin. (1)-(3) încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică care a publicat postul respectiv, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
(7) Medicii, medicii dentiști și farmaciștii care promovează concursul de rezidențiat pe post încheie un contract individual de muncă cu unitatea sanitară publică care a publicat postul respectiv, înainte de începerea pregătirii în rezidențiat.
Prin acest contract se prevede obligația de a lucra la unitatea sanitară publică cu care a încheiat contractul individual de muncă un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidențiat.
8) Obligația prevăzută la alin. (7) se stabilește prin act adițional la contractul individual de muncă, în temeiul prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Nerespectarea de către salariat a obligației asumate îl obligă pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, precum și la restituirea primei de instalare, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită, conform actului adițional la contractul individual de muncă.
(8^1) Cheltuielile ocazionate de pregătirea profesională se stabilesc pe ani de studii, prin ordin comun al ministrului
sănătății și al ministrului educației naționale, pentru fiecare din specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.