avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Activitate cordeamon1ca@yahoo.com

Activitate cordeamon1ca@yahoo.com

Multumesc mult! Si faza ca nu am voie sa am doua contracte de munca pe 1,5 norme ocupate prin concurs pe perioada nedeterminata cat este de adevarata din punct de vedere legal?
Multumesc!
Motivarea verbala a fost ca daca are nevoie de mine in prima parte a zilei, eu unde sunt, cum rezolv situatia? Am raspuns ca traim in secolul XXI si dispunem de tehnologie, inclusiv semnaturi electronice. mentionez ca niciodata nu au ramas situatiile nerezolvate, ori nesolutionate. Adica nu e acelasi lucru ca lucrez singura sau in prezenta cuiva in unitate? Tot eu imi fac treaba indiferent de locatie sau timp.Nu ne jucam de-a contabilitatea, aici ori muncim si transmitem situatiile financiare si tot ce se impune la timp, ori raman blocate conturile institutiei, salarii amanate...ceea ce nu mi s-a intamplat niciodata!
Cei in cauza stiu despre ce vorbesc....
Buna ziua.
Sunt contabil in 2 unitati de invatamant diferite. Intr-o unitate am CIM pe 8 ore de la ora 8:00 la ora 16:00, in cealalata unitate am contract de la 17:00 la 21:00 (4 ore). Ambele posturi au fost ocupate prin concurs. Acum, la unitatea unde am contract pe 4 ore mi se cere demisia pe motiv ca directorul nu imi mai accepta in scoala programul de lucru de la ora 17:00 la 21:00. Eu nu doresc sa demisionez, bineinteles. Spuneti-mi va rog daca are dreptate, ma poate forta sa demsionez, ori se poate gasi o solutie? Multumesc mult!
De asemenea mi se mai spune ca nu pot ocupa decat o norma prin concurs, cealalta jumatate doar la cumul pe perioada determinata de 1 an sau pana la organizarea concursului. In momentul in care s-a organizat conursul eu detinand deja 1 norma intreaga nu mai puteam participa la concurs pentru acea jumatate de norma...sa fie adevarat? n-am gasit nicaieri specificat in codul muncii acest lucru. Va rog mult daca mai am colegi cu 1,5 norme de lucru, ambele ocupate prin concurs sa-mi spuneti la dvs. cum este situatia?

Cornel Vasile a scris:

1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu norma intreaga / timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga/ timp partial.

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

Multumesc mult pentru raspuns si promtitudine! Inteleg din raspunsul dvs. ca pot avea doua contracte de munca cu cate 8 ore pe zi, dar daca sunt intrebata cum imi justific timpul de munca, nu stiu ce sa raspund fiind ca orele de munca se suprapun, programul fiind 8 ore/ zi in fiecare unitate. Sau nu am dreptate?
Buna ziua.Am dreptul de a avea cumul de functii, contabil la doua unitati de invatamant( angajatori diferiti) avand contract de 8 ore la fiecare?. Mentionez ca functiile nu sunt incompatibile, posibil doar sa se suprapuna programul de munca. Ori este valabil in acest caz ca nu poti depasi 12 ore de munca pe zi? Am inteles ca in invatamant personalul didactic auxiliar nu poate depasi 1,5 norme si ca nici programul de salarizare din invatamant Edusal nu iti permite mai mult. Este posibil?
Va multumesc mult!