avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Activitate Cri I.

Activitate Cri I.

Suprapunere CIC cu concediu de carantinare (covid-19)

Bună ziua,
Mă aflu într-o situație "absolut specială", după cum au intitulat-o angajații CASMB cu care am discutat în cursul zilei de ieri.
Povestea încâlcită a început pe data de 04.02.2021, când soțul meu și fetița în vârstă de 1 an și 9 luni au fost confirmați cu virusul SARS-CoV-2. La acea dată, eu încă mă aflam în concediu de creștere copil. Pe data de 07.01.2021 dupusesem la angajator cererea de reluare a activității începând cu data de 11.02.2021.
Pe data de 04.02.2021 am fost testați toți trei. Pe data de 05.02.2021 am primit rezultatele: soțul și fetița au avut rezultat pozitiv, iar eu negativ. Pe data de 06.02.2021, DSP a efectuat ancheta epidemiologică, în urma căreia ne-a emis deciziile de izolare/carantinare pe perioada 04.02.2021-17.02.2021.
În ziua următoare mi-am informat în scris angajatorul despre situația neprevazută apărută în cadrul familial, atașatând și deciziile de carantinare emise de DSP.
În contextul acesta, în data de 06.02.2021, am solicitat pe e-mail o opinie din partea DGASPC cu privire la procedura care se aplică în cazul suprapunerii perioadei de carantină cu perioada în care contractul este suspendat - CIC (04-10.02.2021), respectiv cu perioada în care contractul este activ(at) - reluarea activității profesionale (11-17.02.2021). Pe data de 10.02.2021 am fost sunată de DGASPC și mi s-a transmis că procedura este foarte simplă: "Pentru prima săptămână din perioada de carantină veți primi indemnizația de creștere copil, iar pentru a doua săptămână, în care ar fi trebuit să vă reluați activitatea, veți prezenta angajatorului certificatul medical de carantină eliberat de medicul dvs. de familie."
Tot atunci am discutat și cu medicul de familie despre acest aspect. La acel moment mi-a spus același lucru ca cei de la DGASPC.
După finalizarea perioadei de izolare/carantină, mai exact pe data de 19.02.2021, medicul de familie mi-a eliberat certificatul medical (pentru întreaga perioadă de carantină!), pe care l-am transmis angajatorului în dimineața zilei de 22.02.2021. După câteva ore, am fost anunțată de angajator că este o problemă cu certificatul medical, în sensul că acesta fusese emis pentru întreaga perioadă de carantină (04-17.02.2021), și nu doar pentru perioada în care eu îmi reluasem activitatea profesională (11-17.02.2021). M-a rugat să iau legătura cu medicul de familie în vederea efectuării corecției pe certificat medical.
Mi-am contactat medicul de familie și i-am spus despre această problemă. Răspunsul a fost că dumneaei nu poate elibera altfel acest concediu medical, pentru că nu îi permite sistemul. La completarea acestui certificat medical trebuie să introducă în sistem numărul deciziei emise de DSP, iar sistemul îi preia/completează automat perioada concediului, pentru întreaga perioadă de carantină, fără a avea posibilitatea de a o modifica. A mai adăugat că dumneaei nu are un precedent pe această speță și că îmi recomandă să clarific situația cu DGASPC.
Am sunat la DGASPC și am reluat discuția pe care o mai avusesem o dată, pe 10.02.2021. De data aceasta, DGASPC a confirmat că medicul de familie nu poate elibera certificat medical pe o durată mai scurtă decât cea prevăzută în decizia de carantinare. Ca soluție, ghidându-se după logica dumnealor, căci susțineau că nu au reglementări clare în acest sens și că nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație, mi-au oferit varianta ca angajatorul să anexeze la certificatul medical, în momentul transmiterii acestuia la CASMB, decizia de suspendare a activității mele pentru a se vedea că am fost în concediu de creștere copil până pe data de 10.02.2021. Dar mi-au recomandat că cel mai bine ar fi să discut direct cu CASMB.
Am sunat, evident, și la CASMB și le-am prezentat problema cu care mă confrunt. În primă fază, mi-a preluat apelul o doamnă de la PF-uri. A realizat că era un caz de competența colegilor de la PJ-uri, drept pentru care mi-a făcut transfer la "Servicii Medicale". Aici, o doamnă care se încurca în explicații. După câteva minute de bâlbăială, mi-a spus că trebuie să înțeleg că este "o situație absolut specială". M-a rugat să aștept un pic pentru a se consulta și cu șefa Serviciului. Am așteptat, ascultând discuția care se desfășura pe fundal. A revenit la telefon și mi-a transmis categoric răspunsul final:
"1. Concediul de carantină este singurul tip de concediu medical care nu se fracționează/divide;
2. Medicul de familie trebuia să știe acest lucru și nu trebuia să vă elibereze acest certificat medical de carantină. Dacă tot l-a emis, în cazul în care nu-l mai poate anula, spuneți-i să vă completeze adeverința tip care există în acest sens, prin care să informeze angajatorul că v-a emis certificatul medical doar în scop informativ, pentru motivarea absențelor dvs. de la serviciu din prima săptămână în care v-ați reluat activitatea și nu v-ați putut prezenta din cauză că v-ați aflat în carantină, conform deciziei emise de DSP;
3. Angajatorul trebuia să știe că vă putea motiva absențele doar un baza deciziei de carantinare emise de DSP.
Am intervenit și am întrebat ce înseamnă, mai exact, motivarea absențelor de către angajator? Cum le motivează? Cum mă pontează?
Răspunsul a fost: vă trece în concediu fără plată sau, dacă aveți un angajator binevoitor, puteți discuta să vă faceți o cerere de concediu de odihnă pentru cele 5 zile de absență de la serviciu.
În concluzie, să nu trimiteți acest certificat medical la CASMB, pentru că nu vi se va deconta."
Am plumb în suflet după această experiență. Este Legea privind Carantinarea și Izolarea atât de lacunară? Derogări nu există/nu se admit?
Și OUG 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, prin care orice persoană asigurată are dreptul la concediu medical, devine nulă în fața Legii privind Carantinarea și Izolarea?
M-ar ajuta enorm să aflu și opinia dvs. în situația relatată mai sus.
Mulțumiri anticipate!
Cristina I.