Stimata Raluk, ne aflam cu mult in afara subiectului.
‘Foarte multi parinti...’, ‘e lumea plina...’, ‘nu stiu mai exact care e problema...’, ‘mutati-l la alta scoala...’ Asa?
Oricum, multumesc pt interes.
Un adult, o ‘fata buna si draguta’, de vreo 40 ani, intra intr-o clasa, intrerupe ora, spune ‘ma cheama Mimi, sunt psiholog, si am venit sa-mi fac prieteni noi’. ‘Fata buna si draguta’ se angajeaza in discutii cu niste MINORI, le spune ca ‘ii place sa doarma’, ii intreaba despre cele mai rusinoase intamplari si cele mai ascunse secrete, provoaca si priveste cum 2 fetite se gadila, pana cand una va ceda.
Ma intrebati ce solicitari? Nu sesizati nimic straniu, nenatural, dincolo de etica si morala?
Iata, pentru inceput, o solicitare:
Care este modul in care, practic, ‘o fata buna si draguta’ intra intr-o scoala si decide, unilateral, sa ofere un serviciu psihologic?
Legea prevede foarte clar ca numai parintii/reprezentatii legali ai unui minor pot solicita acest serviciu. Psihologul face, in scris, o informare ampla asupra programului, asa cum prevede legea, parintele ia la cunostinta si, daca este de acord, va semna, in deplina cunostinta de cauza, Consimtamantul Prealabil si Acordul pe Colectare si Prelucrare de Date Personale.
Iata a doua solicitare:
Cum s’a intamplat, practic, sa inceapa si sa se desfasoare un serviciu psihologic, in lipsa Consimtamantului Prealabil?
Si, cum se intampla, ca in lipsa parintelui, dar in asistenta invatatoarei si a tuturor colegilor de clasa, ‘fata buna si draguta’ intreaba un copil ‘care este cea mai rusinoasa intamplare din viata ta?’
Asta doar pentru inceput, cateva solicitari.
Buna ziua.
Cu rugamintea pentru o opinie, va supun atentiei urmatoarea situatie.
Vorbim de o scoala privata, clasa a III-a, minori cu varsta 9-10 ani. In timpul unui curs, o persoana adulta, insotita de director, este prezentata a fi psihologul scolii. Unii parinti afla de la copii, altii nu afla deloc. Scoala nu informeaza, nu solicita acord pentru serviciu psihologic. Persoana revine in clasa, in ocazii repetate, si, in prezenta invatatorului, foloseste teste si tehnici care apartin serviciului psihologic, se angajeaza in discutii cu minorii, le spune ca ii place sa-si faca prieteni noi, adreseaza intrebari stranii (ex: care este cea mai rusinoasa intamplare din viata ta, care este cel mai mare secret al tau - ceva despre care nu stie nimeni), mai mult, folosind ideea de provocare, solicita unei eleve sa gadile o colega, indicandu-i “victimei” gadilatului exact pozitia corpului si a bratelor, indepartate de corp, scena la care asista 2 adulti si toti colegii din clasa. Pe tot parcursul acestor intalniri, invatatorul nu intervine, nu informeaza parintii, nici verbal, nici in scris. Chiar si la solicitari exprese, repetate din partea unor parinti, scoala nu are nici o pozitie. Evenimentele sunt recente, in desfasurare, am sesizat in scris conducerea, ne aflam in termenul legal pentru solutionare.
Cu multumiri anticipate, care este aprecierea dvs in legatura cu situatia prezentata?