In vecinatatea blocului in care locuim, exista o scoala privata care si-a instalat 12 unitati exterioare de aer conditionat. Fiind cald, ele functioneaza aproape toata ziua si produc un zgomot puternic care se resimte in toata zona, cel putin 5-6 blocuri sunt direct expuse poluarii fonice. S-a luat legatura cu directiunea scolii dar nu am primit niciun raspuns. Sesizarile la Politia Locala au sfarsit prin simple teste de zgomot facute in casa cu geamurile inchise, valorile fiind aproape de limita admisa (35db cred) si prin urmare nicio masura nu a fost luata impotriva scolii.
Evident ca nimeni nu poate sta cu geamurile inchise toata ziua, mai ales cand vremea e frumoasa, insa o data ce ai deschis geamul, zgomotul se aude foarte tare, e imposibil sa-l ignori.
Cum ma sfatuiti sa procedez legal? Exista legislatie care ne protejeaza de astfel de situatii?
Va multumesc!
Buna ziua.
In fata blocului unde locuiesc se afla curtea unei scoli generale, care contine terenuri de baschet, volei, fotbal. Printr-o hotarare de CL Cluj-Napoca din 2009, e permis accesul liber dupa ore sau in vacanta, pentru activitati sportive si socializare.
Incepand cu mai 2020, curtea se umple de luni pana duminica, timp de 6-8 ore pe zi de copii, adolescenti, adulti. Se face multa galagie, tinerii se manifesta zgomotos, fumeaza, injura, se aduc boxe portabile s.a.m.d. In plus, cosurile de baschet fiind foarte vechi fac un sunet infernal la fiecare atingere.
- am facut sesizare la primarie pentru inlocuirea panourilor de baschet cu unele mai performante. Timp de 6 luni nu s-a intamplat nimic, desi rezolutia a fost favorabila. Printr-un consilier local, speta a ajuns pe masa viceprimarului dar si acolo stagneaza de o luna.
- am sunat in cateva dati la politia locala cand harmalaia era insuportabila. Atunci cand echipajul chiar a venit, a scos grupurile din curtea scolii dar a doua zi povestea s-a reluat de la capat.
- am facut o sesizare la directiunea scolii, care ne-a trimis respectuos la politie in cazul in care avem nemultumiri legate de zgomot.
- am facut sesizare si la politie, ei m-au rugat sa le solicit ajutorul, dar mi se pare absurd sa sun in fiecare zi si prin asta, practic, mentinerea linistii publice e delegata tot la mine.
Sunt in impas, cum ma sfatuiti sa abordez problema si cui sa ma adresez astfel incat sa am o rezolvare pe termen lung?
PS: inteleg perfect nevoia de joaca si activitate sportiva, mai ales in contextul pandemiei si a restrictiilor, dar consider ca trebuie multumiti si copiii/tinerii dar si locatarii blocurilor direct expuse zgomotului.
Multumesc!