avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Activitate Veto

Activitate Veto

Buna seara,

In legea asociatiilor am gasit urmatoarele:

Capitolul III Organizarea și funcționarea asociațiilor și a fundațiilor
Secţiunea 1 Organizarea și funcționarea asociației
...
(4) Adunarea generală se întrunește cel puțin o data pe an și are drept de control permanent asupra organelor prevăzute la art. 20 lit. b) și c).
...

Capitolul IX Dizolvarea și lichidarea
Secţiunea 1 Dizolvarea
...
c) imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociației, dacă această situație durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie;
...

Imi puteti spune va rog daca in cazul in care Adunarea Generala nu s-a intrunit de mai mult de 2 ani cele 2 articole se pot interpreta ca dizolvarea de drep a asociatiei in cazul in care cineva face o cerere catre judecatoria in a carei circumscriptie se afla sediul asociatiei?

Va multumesc

Răspuns la discuția Adaugare membru ONG
Multumesc pentru ajutor!

Momentan exista doar cei 5 membrii fondatori si pentru ca unul se opune prin exercitarea dreptului de veto nu putem sa adaugam nici un alt membru. Este legal acest drep de veto din statut? Se poate face ceva pentru a putea adauga un al membru in conditiile in care unul din cei 5 membrii fondatori se opune?

george-neagu a scris:

Nu poate un membru fondator sa aiba mai multe (alte) drepturi decat oricare din persoanele care au fost acceptate ca membrii cu drepturi depline in timp, dupa infiintarea asociatiei.

Bună ziua,

In statutul ONG-ului din care fac parte scrie:
4) Membrii fondatori ai Asociatiei au, toti impreuna sau fiecare separat, drept de veto in ceea ce priveste hotararile Adunarii Generale.
5) In cadrul sedintelor ordinare sau extraordinare a Adunarii Generale a Asociatilor, membrii fondatori au recunoscut un vot plural, in sensul ca fiecare membru fondator are dreptul la 10 (zece) voturi, in timp ce membri asociati ulterior si membrii simpatizanti au fiecare dreptul la cate un vot.

Imi puteți spuna va rog dacă interpretez eu corect aceste prevederi in sensul ca orice membru fondator poate bloca adaugarea unui alt membru in asociatie chiar daca toți ceilalți isi doresc adaugarea noului membru?

Se poate face ceva pentru a putea adauga un nou membru daca unul din membrii fondatori nu dorește sa accepte noul membru?

Mulțumesc