avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Activitate Leonte Liviu

Activitate Leonte Liviu

Bună ziua ! Referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire la lucrări (acoperirea cu carton bituminat a acoperișului blocului).
Locuiesc într-un bloc cu patru etaje, la un etaj intermediar (etajul 1), iar vecinul de la etajul IV de pe aceeași coloană a imobilului (partea de nord), vecin căruia îi ploua în casă, a solicitat asociației de proprietari repararea acoperișului. Asociația a stabilit ca toți locatarii din apartamente cu 2 camere (cu suprafața de 60 m.p.) de pe aceeași coloană de la etajul 1 la 4 să plătească aceeași sumă de 2200 lei, în timpul ce locatarii de pe celelalte coloane cu apartamente cu aceeași suprafață utilă să plătească diferențiat (90 lei), tocmai pentru că în dreptul coloanelor locuințelor lor locatarii de la etajul IV și-au reabilitat acoperișul cu ceva ani în urmă, pe cont propriu. Atunci, ceilalți vecini nu au contribuit financiar.
Întrebarea și nelămurirea mea: este legal și normal ca repartizarea cheltuielilor pentru repararea acoperișului să se facă pe coloană ? Nu trebuia ca toți locatarii să contribuie în funcție de cota indiviză, de suprafața utilă? Acoperișul este bun comun, chiar dacă a fost reparat doar pe o anumită porțiune?
Mă raportez la art.647, alin.3 Cod civil și art.84 din Legea nr. 196/2018.
Sper să fi fost explicit! Vă mulțumesc !
P.S.:
"Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota - parte din drept a fiecărui coproprietar." (art.647, alin.3 Cod civil)

"(1)Cheltuielile repartizate după cota - parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei efectuate pentru întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea şi/sau reabilitarea părţilor de construcţii şi instalaţii aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporţional cu cota - parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota - parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună." (art.84 din Legea nr.196/2018)