gandesti corect si-ti dau dreptate dar nu asta trebuia sa intelegi.......
uita-te cine a predat la curs si mai ales ce bibliografie a avut. o sa intelegi mai multe , chiar si de cat se poate spune.......
nu fac reclama, ti-am dat o tema de studiu , verifica si o sa te inseninezi constatand destule coincidente.......
foarte de acord, da hai sa vb un pic din punctul de vedere al petentului. daca solutia nu i-a fost comunicata inauntrul termenului de 20 de zile, ce face? asteapta comunicarea? in ceea ce-l priveste, e tot una nerezolvarea si necomunicarea...in fine, la asta se ref speta: nu trebuie sa astepte. s-au dus alea 20 de zile, incepe sa curga un nou temen. daca hartia zace pe la parchet sau daca dl prim-proc e al naibii de ocupat, sau daca tipa de la registratura e in medical 6 luni..ce faci? astepti un an? ca tot vorbim de practica..
asta am contestat-o si eu. termenul curge de la comunicare numai daca aceasta a avut loc inainte de expirarea celor 20 de zile. nu poti sa astepti 3 luni. daca au trecut 20 de zile si nu ai primit o rezolvare, ai 20 de zile sa te duci la instanta. eu zic ca e tardiva. adica stiu ca e tardiva.
Julia79 a scris:
Eu ma gandeam ca tocmai penalul a fost punctul forte, politisti fiind. Se pare insa ca nu se "pricepe" nimeni la penal...
La penal si procedura, daca nu se citeste din udroiu nu se fac rezultate mari, din pacate
adi adi a scris:
nu.nu.nu. anlogia spuneam că se aplică persoanei decedate la textul de lege de la pers lipsită de capacitate de ex....legiuitorul a avut in vedere, prin redactarea textului de la art.135 cp.punerea in miscare a a.p. luînd in considerare că aceste persoane sunt minore sau incapabile....nu că ar fi decedate(lipsite de capacitate de folosinţă)...observ că eu sunt obiectivul tău....recomand lecturarea hot judec. unde sunt clar exprimate consecinţele analogiei unde interpretează un text de lege redactat in favoarea pers lipsite de ex şi in favoarea celor lipsite de capacitate de folisnţă( scuze, eu am făcut civilul mai demult , dar nu există identitate intre cele două categorii ESTE PURÃ ANALOGIE )
In ciuda evidentei, o tii pe a ta, si nu am ce sa iti fac. Argumentele rationale nu isi au rostul pe ca tu vrei contradictie cu orice pret. Iti recomand sa citesti urgent drept civil anul I sa vezi legatura intre capacitatea de folosinta si cea de exercitiu. Confunzi notiunile, a fortiori nu inseamna identitate, ci ca una O PRESUPUNE PE CEALALTA. Adica nu avem capacitate de folosinta nu avem capacitate de exerctiu. In schimb capacitatea de folosinta poate exsita in absenta capacitatii de exercitiu...asta e ABC-ul dreptului, n-are rost sa ne contrazicem. Si iti recomand sa iti clarifici si notiunea de "analogie", consultand inclusiv dex-ul. Nu orice interpretare inseamna "analogie"...dar asta e alta chestiune clasica.
@matei
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala DOAR in cazurile prevazute de lege. Or, art. 197 nu prevede impacarea partilor drept cauza care inlatura raspunderea penala deci raspunsul la intrebarea ta este "NU", rudele victimei decedate nu pot face aplicarea art. 132. Alta chestiune clasica...
cu riscul de a fi sanctionata, insist plina de indignare, e prima data cand vad asa ceva: reclama pe net, o firma care organizeaza pregatire intensiva pt admitere INM in luna august la Bucuresti,cate 6 ore pe zi 18 zile in cateva saptamani, 180 lei/zi +tva ...cu traineri formatori din cadrul INM...
participa cineva la o asemenea pregatire ??
am o mare "durere" ca stau atat de departe de Buc. :(
si nu mi se pare corect...un asemenea pret ??? :((
:((
adi adi a scris:
....avem omor şi se constată că victima a fost omorâtă după ce în prealabil inculpatul a violat-o ...:
1. fără analogie pe 135 al.2 condamni numai pt omor;
2 cu analogie in defavoarea inclpt infr.in concurs(viol si omor) şi motivezi pe lipsa capac.de ex(ibidem minor 0-14 ani) ...iese din calcul lipsa cap. de folosinţă(decedat)...trebuie cumva motivată o soluţie....ambele le găsesc criticabile...dar dacă nu acoperă legislatia...trebuie să iei o decizie si apoi vezi cum o motivezi..
Nu e nicio analogie: cine e lipsit de capacitate de folosinta e lipsit si de capacitate de exercitiu, intrucat capacitatea de exercitiu are ca premisa necesara capacitatea de folosinta. Nu si invers, adica cine nu are capacitate de exercitiu sau capacitate de exercitiu restransa, poate avea capacitate de folosinta daca se afla in viata. Deci se aplica principiul a fortiori, nu e nicio analogie.
In cazul in care victima violului decedeaza ca urmare a faptei, nu e nevoie de plangere prealabila pt ca avem o persoana vatamata fara capcitate de exercitiu, deci actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
Nu cred ca acest exemplu reprezinta o interpretare a legii penale de catre instante.
am vazut o mica reclama pe net, o firma care organizeaza pregatire intensiva pt admitere INM in luna august la Bucuresti,cate 6 ore pe zi 18 zile in cateva saptamani, 180 lei/zi +tva ...cu traineri formatori din cadrul INM...redau putin din anuntul respectiv
"Obiectivele cursului:înțelegerea modului de elaborare a grilelor de concurs/deprinderea tehnicilor de abordare și soluționare a grilelor de concurs/studii de caz pe baza grilelor de concurs ale sesiunilor de admitere anterioare/sprijinirea candidaților în consolidarea cunoștințelor teoretice/simulare examene de admitere"
participa cineva la o asemenea pregatire ??
am o mare "durere" ca stau atat de departe de Buc. :(
andreea2011 a scris:
INTREBARE:
Ultraactivitatea apare doar la Legea temporara si Legea privitoare la gratiere ?
Poate sa apara si in cazul amnistiei?
Multumesc pt raspunsuri.
Gasisem in doctrina asa:
Retroactive sunt legile = dezincriminare + amnistie + gratiere + mai favorabila.
Ultraactive sunt = expres legea temporara si gratierea.
Sunt deferiti termenii : ultraactiv si retroactiv.
Unii autori considera ca gratierea nu ultraactiveaza, de asta m-am gandit sa va intreb...
Poate mai gasim ceva informatii prin Udroiu...