Iata ce se spune la capitolul III, art. 97
' CAPITOLUL III
Modalitati de sprijin pentru dezvoltarea durabila a padurilor
Art. 97. - (1) In scopul gestionarii durabile a fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si a celui proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale, statul aloca anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, sume pentru:
a) asigurarea integrala de la bugetul de stat a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie; plata se face catre ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice, dupa caz;
b) acordarea unor compensatii reprezentand contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recolteaza, datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice care determina restrictii in recoltarea de masa lemnoasa;
c) asigurarea diferentei dintre sumele necesare pentru finantarea integrala a lucrarilor prevazute la art. 33 alin. (3) lit. a)-d) si sumele calculate la nivelul maxim in fondul de conservare si regenerare a padurilor;
d) contravaloarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor prevazute la art. 57 alin. (1), numai pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie;' Ori, si eu si alti proprietari de padure, vecini cu mine, am inteles ca statul va asigura gratuit paza si nu numai. oare am inteles gresit??
Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, o indrumare pentru rezolvarea unei probleme si multumesc oricui imi va da o mana de ajutor. Familia mea detine 3 ha de padure si de cativa ani platim in mod regulat paza ei. insa, conform noului Cod Silvic, Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 238 din 27.03.2008, persoanelor fizice care detin mai putin de 30 ha li se asigura in mod gratuit paza padurii. Drept pentru care m-am dus saptamana trecuta la Romsilva pentru ca mai aveam de platit pe ultimele 4 luni ale anului si i-am intrebat cum sa procedez sa mi se restituie banii pentru paza padurii pe care i-am platit pentru primele 8 luni ale anului, tinand cont de faptul ca noul cod silvic a fost publicat in Monitorul Oficial in martie. La care domnii de acolo mi-au ras in nas si mi-au spus ca ei nu stiu nimic de asa ceva si sunt obligat sa platesc in continuare paza ca daca nu..., cine stie, s-ar putea sa-mi dispara padurea. Pe cuvant daca mai inteleg ceva ! Ce se intampla cu Romsilva??! Ce se intampla cu acest Cod Silvic? Cum ar trebui sa procedez?? Multumesc mult pentru orice indrumare din partea d-stra.