avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Activitate RobbieD

Activitate RobbieD

Art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial nr. 345/2011, cu modificările și completările ulterioare, care au următorul cuprins:

“(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă: […]

c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;”.


CCR a respins critica de neconstituţionalitate, pentru considerente din care reţinem, succint, cele de mai jos:

– Prin Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost transpuse prevederile art. 10 și 12 din Directiva 92/85 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează [a zecea directivă specială în sensul art. 16 alin. (1) din Directiva 89/391. De altfel, Directiva 92/85 are în vedere și Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor, adoptată în cadrul Consiliului European de la Strasbourg, la 9 decembrie 1989, de către șefii de stat și de guvern ai 11 state membre.

- In ceea ce privește legislația națională, potrivit art. 10 alin. (1) și alin. (6) lit. a) din Legea nr. 202/2002, “Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare”, iar “Concedierea nu poate fi dispusă pe durata în care salariata este gravidă sau se află în concediu de maternitate”.
Nu este vorba nici de sanctiune disciplinara nici de protectie a angajatei pe perioada graviditatii. Angajata nu desfasoara munca in conditii care ar pune in pericol starea sa. Efectueaza munca de birou, in calitate de director de marketing. Angajatorul pare mai mult deranjat de faptul ca a ramas insarcinata.
Cum se poate apara in aceasta situatie? Stie ca nu poate fi concediata pe perioada starii de graviditate, dar se asteapta la multe sicane din partea angajatorului.
Angajata nu se afla inca in concediu de maternitate. La 2 luni de cand si-a anunat angajatorul ca este insarcinata a fost anuntata ca postul pe care il ocupa in companie urmeaza sa fie desfiintat si i s-a propus o alta pozitie, inferioara celei pe care o detine.
Buna ziua,
Unei salariate care si-a instiintat angajatorul ca este insarcinata i se poate schimba functia in companie fara acceptul ei? Ma refer la o retrogradare ca si functie.