avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Activitate CDEF

Activitate CDEF

O persoană cu drept de pensie pentru limita de varsta în februarie 2025 dar care si-a suspendat în iunie 2023 pensia anticipata partial deoarece s-a re-angajat ca functionar publici ar putea să-și continue activitatea cu cumul de pensie?
Retragere pilonul II de pensie.
Am participat la pilonul II de pensie in perioada 2007-2020, cand m-am pensionat anticipat. In anul 2022 am renuntat la pensia anticipata si m-am re-angajat cu contract de munca. De cand m-am re-angajat se vireaza in acelasi fond de pensie privata pilonul II suma de 3,75% din contributie, fara ca eu sa fi solicitat aderarea sau reluarea contributiei.
As dori sa nu mai contribui in pilonul II de pensie iar contributia sa se vireze integral la pensia de stat !
Mentionez ca in anul 2007 , anul de aderare la pilonul II nu aveam obligativitatea aderarii ci era obtional avand in vedere varsta la acea data (44ani).
Am solicitat angajatorului sa vireze toata contributia la Casa de pensii dar au spus ca de la Casa de pensii se distribuie suma aferenta pentru pilonul II pensie.
Va rog sa-mi spuneti cum si cui ma pot adresa pentru incetatea virarii contributiei in pilonul II de pensie ?
Multumesc!

1. Conform Anexei 19 la Ordin 1857/441 din 30.05.2023, un furnizor de servicii medicale paraclinice poate incheia contract cu casa de asigurari de sanatate pentru furnizarea serviciilor medicale analize de laborator pentru un punct de lucru daca :
- are doar un singur medic angajat, cu o norma , dar care are specialitatea MICROBIOLOGIE , asa cum este mentionat in certificatul de membru, obtinuta anterior anului 2016 ;
SAU
- daca are angajat cu o norma doar un singur medic de LABORATOR clinic , asa cum este mentionat in certificatul de membru, obtinuta tot anterior anului 2016 ?
2. Un medic care a obtinut specialitatea medicina de laborator anterior anului 2016 are si specialitatea de microbiologie?
3. Un medic care are specialitatea de microbiologie nu este medic de laborator ?
Multumesc!
Multumesc, mi-e foarte util raspunsul asta dar la intratea in pensia pentru limita de varsta.
Acum sunt in pensie anticipata partiala. Decizia este emisa cu 7 luni anterior datei intrarii in pensie anticipata, deoarece mi-am mai continuat activitatea .
Intrebarea este daca pentru perioada (de 7luni) in care am lucrat si s-au virat contributiile, dar nu au fost initial luate in calcul , trebuie depuse documente si cerere de revizuire a deciziei cu eventualele diferente calculate efectiv de la data incetarii activitatii , respectiv data intrarii in pensie anticipata partiale?
Conditiile in care se poate recalcula/revizui pensia anticipata partial
Decizia de pensie anticipata partiala a fost emisa din 10.03.2021 , incetarea activitatii a fost dupa 6 luni adica in data de 15.08.2021 iar cuantumul pensiei si procentul de diminuare a ramas conform deciziei din 10.03 2021..
Care sunt pasii de urmat pentru remediere?. Trebuia casa de pensii din oficiu sa revizuiasca decizia sau este necesar sa inaintez o cerere pentru recalculare sau revizuire a pensiei si daca se pot recupera sumele retrocactiv , conf art.107 din L263/2010.
Multumesc!