Buna ziua,
In urma unei inspectii fiscale efectuate pentru perioada fiscala 2019-2020 referitor la modul de calcul si declarare a contributiei pentru persoanele cu handicap, companiei noastre i s-au calculat diferente de plata rezultate ca urmare a faptului ca, desi numarul mediu a fost calculat corect, la calculul contributiei am considerat ca fiecare persoana cu handicap angajata cu norma partiala ocupa un loc de munca si astfel numarul de persoane neangajate a fost mai mic decat cel calculat de inspectorii fiscali.
Avand in vedere prevederile art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap si ale Instructiunilor pentru aplicarea acestui articol: Ordinul 590/2008 respectiv 1001/ 13.10.2022 care a abrogat vechiul ordin, va rugam sa ne transmiteti punctul dumneavoastra de vedere referitor la modalitatea de calcul a numarului de persoane cu handicap angajate, respectiv a obligatiilor fiscale reprezentand varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate. Am mentionat ambele ordine cu instructiuni deoarece, desi noul ordin nu difera considerabil de vechiul ordin, am vrea sa cunoastem daca opinia dumneavoastra referitor la calculul numarul de persoane cu handicap, respectiv al contributiei este aceeasi pentru calculul respectand fiecare instructiune in parte.