Cum imi pot reconstituii grupa a II a de munca ?
Am lucrat ca inginer mecanic, (in perioada 1991-1997) in fosta IRNUP- Constanta (intreprinderea de reparatii nave si utilaj portuar -Port Constanta ) , aceasta numindu-se dupa anul 1991 SC ARMAR SA . In carnetul de munca nu mi-a fost trecuta grupa a-II-a de munca . Societatea ARMAR s-a desfintat la fel si firma lichidatoare preluand arhiva o societate care sa ne elibereze adeverinte de vechime . Solicitand societatii de arhivare, in anul 2020, sa-mi elibereze adeverinta de vechime si de salarii brute , aceasta imi mentioneaza in subsolul adeverintelor ca nu detine decat state de plata si ca nu poate face dovada grupei a-II -a si nici plata cotei de CAS din veniturile brute . Eu detin doar o copie dupa o adresa, catre societatea unde am lucrat( ARMAR SA) si FEDERATIA NATIONALA A SINDICATELOR PORUARE , emisa de PROTECTIA MUNCII- SECRETAR DE STAT : in aceasta se fac mentiuni cu incadrarile in grupele I si II de munca a activitatilor din SC ARMAR SA, conform Ordinului nr.50/1990. SC ARMAR SA a emis decizia cu incadrarile pe sectii in grupele de munca insa nici aceasta CORESPONDENTA nu se gaseste in arhiva , ci doar este indicata in unele dintre carnetele de munca la mentioanarea grupei.
Citind pe internet cum as putea sa-mi reconstitui grupa de munca ,am gasit modele de actiuni in judecata - JURISPRUDENTA- ACTIUNE IN CONSTATARE GRUPA A -II A DE MUNCA .
Va rog sa ma indrumati daca este bine sa urmez aceasta cale , angajandu-mi un avocat care sa-mi deschida actiunea in instanta, pe baza deciziilor 2, 13, 9 din 2016 emise de INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE ?
A doua intrebare : Mai pot deschide ACTIUNEA IN CONSTATARE si dupa trecerea termenului de 45 de zile de la primirea deciziei de pensie pt. limita de varsta ( doarece este necesar sa-mi gasesc un avocat specializat, cu cazuri castigate in litigii de munca ) ?