Va multumesc pentru timpul acordat si raspunsul dumneavoastra.
Pe scurt: cetateanul elen T. si-a programat o hartuire procesuala. In instanta este reprezentat legal prin avocat J - insa in continutul procurii doamna J este cetatean roman (nu este mentionat ca ar avea calitatea de avocat). Doamna avocat J a deschis si alte actiuni civile insa la dosare a depus doar imputernicire avocatiala; nu a fost niciodata atasata vreo procura speciala care sa mentioneze numarul si obiectul dosarului.
Toate aceste actiuni civile in care cetateanul T prin avocat J a avut calitatea de reclamant, au trecut prin etapele fond, apel/recurs si chiar Curtea de Apel, s-au pronuntat hotarari judecatoresti.
Exista posibilitatea ca de fapt aceste hotarari judecatoresti sa fie de fapt nule? Daca procesele s-au incheiat, se poate face revenire ca de fapt s-a judecat o cauza in care una dintre parti nici nu avea calitatea de reprezentant?
Continutul procurii judiciare din 2016 este:
Subsemnatul T. cetatean elen, nascut la..., in .., domiciliu declarat in Grecia, ...., cu resedinta in Rusia, ....identificat cu pasaport .........., valabil pana la 05.04.2021
imputernicesc prin prezenta pe doamna J. cetatean roman, domiciliata in ...., CI ...eliberata de...valabila pana la 14.01.2022
sa ma reprezinte cu puteri depline in fata tuturor si oricaror instante judecatoresti si institutii publice, inclusiv dar fara a se limita in cauza de divort ce face obiectul dosarului cu nr. 111 aflat pe rolul Judecatoriei Sector Bucuresti, ce are ca obiect desfacerea casatoriei incheiate intre subsemnatul si numita A, casatorie din care a rezultat un copil minor K.
Subsemnatul declar expres ca am resedinta in Rusia astfel incat, in conformitate cu prevederile art. 921 CPC ma aflu in imposibilitatea de a ma prezenta personal in instanta in procedura divortului.
In executarea mandatului, mandatara mea imi va sustine drepturile si interesele, ma va reprezenta in fata autoritatilor judecatoresti de orice grad, unde va putea cere admiterea actiunii de divort astfel cum a fost formulata, va putea formula, restrange, retrage sau extinde actiunile, va solicita si administra probele necesare atat cu privire la desfacerea casatoriei cat si cu privire la domiciliul minorului, programul de vizite, contributia parintelui care nu domiciliaza cu copilul cu privire la cheltuielile de crestere si educare ale acestuia, va primi in mod valabil orice act de procedura, va da orice fel de declaratii, va solicita expertizele necesare, va exercita caile de atac, va primi hotararile definitive pe care le va investi cu formula executorie si le va pune in executare, va ridica orice sume de bani mi se cuvin cu titlu de despagubiri/cheltuieli de judecata, intr-un cuvant va face tot ce va fi necesar pentru aducerea la indeplinire in cele mai bune conditii a prezentului mandat, va ridica copia legalizata dupa hotararea judecatoreasca pronuntata in aceasta cauza, semnand in numele meu si pentru mine oriunde trebuinta o va cere, semnatura sa fiindu-mi opozabila.
Daca pentru indeplinirea mandatului sau sau numai pentru o parte a sa, se va invoca faptul ca este nevoie de un mandat special sau de o referire explicita pentru o anumita actiune, eu mandantul declar in mod expres ca prezentul mandat cuprinde si asemenea situatii.
Prezentul mandat este netransmisibil si este valabil incepand de astazi, data autentificarii prezentului mandat, pana la indeplinire sau pana la revocarea sa pe care ma oblig sa o comunic mandatarei si autoritatilor competente.
Redactat si editat la Biroul Individua Notarial ABC din Bucuresti, astazi data autentificarii, intr-un singur exemplar original care se pastreaza in arhiva biroului notarial si 4 duplicate de pe actul original care au aceeasi forta probanta ca si originalul din care 1 exemplar s-a depus in arhiva biroului notarial si 3 exemplare s-au eliberat mandantului.
Lipsa calitate procesuala?
In cazul unei spete civile, familie si minori, intimatul - cetatean strain reprezentat prin avocat in baza unui mandat semnat in septembrie 2016, poate avea calitate procesuala intr-un proces din 2020-2022? Mandatul nu prevede termen, astfel incat in mod normal este expirat din septembrie 2019. Ce se intampla cu actiunile/procesele care au avut loc in aceste conditii ale unui mandat expirat? La dosare a fost depusa doar imputernicire avocatiala fara alte dovezi cu privire la intinderea/valabilitatea mandatului.
In plus, in februarie 2022 a fost reinnoita CI a avocatei care il reprezinta pe intimatul cetatean strain, in calitate de cetatean roman si nu de avocat.. Acest aspect ar presupune si schimbarea mandatului (in cazul in care ar exista unul recent din 2019)? Va multumesc
Va multumesc pentru mesaj; textul legal este putin ambiguu; in alte spete similare, se considera de fapt 32 zile, avand in vedere ca art. 181 si 101 C.P.civ mentioneaza ''de la comunicare'' - adica nu se ia in calcul ziua comunicarii 10.05.2021 si nici ziua implinirii termenului care in mod normal ar fi data de 11.06.2021; termenul limita fiind 12.06.21 (sambata). Dupa logica mea din 10.05 pana in 10.06 sunt 30 zile astfel daca nu se ia in calcul 10.05 si 10.06, rezulta iarasi termenul limita fiind data de 12.06.2021