avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Activitate Soferita01

Activitate Soferita01

Multumesc. Maine vom face plangere catre ITM din judetul unde activeaza firma. O duminica placuta sa aveti!

Cornel Vasile a scris:

Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

Buna ziua tuturor. Eu si sotul meu am lucrat la cineva ca soferi de camion. Toate bune si frumoase pana in august anul trecut cand nu ne-a bagat salariile la timp. Ne-am milogit de el si cu chiu cu vai ne-am luat banii dupa vreo 2 luni. In decembrie, iar nu i-a dat banii sotului pe diurna ( nici macar in ziua de azi). Am fost in ianuarie la el la birou si ne-am dat demisia. Acolo, contabila lui ne-a pus sa semnam o hartie ca nu avem pretentii la salariile pe Romania din decembrie. Le-am semnat in speranta ca ne vom primi banii pe diurna care evident sunt mai mult decat salariul de incadrare. Contabila s-a prefacut ca ii pasa de noi, dar a tras totul in partea sefilor ei. Din 20 decembrie i-am scris "sefei" saptamanal pentru a cere diurna si uneori imi raspunde si imi zice ca nu au bani, alteori ma ignora! Ce ar trebui sa fac? Am uitat sa specific ca madam sefa ne-a scos ochii ca in decembrie am fost trecuti ca si cum am fi fost in concediu si ca ea a platit 2000 de lei taxe dupa noi. I-am explicat ca ala nu e concediu, ci sunt zile de recuperare, asa cum este legea pt soferii de camion. Mai precizez ca toti cei care lucram la el suntem convinsi ca are ceva aplicatii instalate pe telefoanele de firma pentru a ne asculta, ceea ce inseamna violarea intimitatii. Saptamana viitoare voi merge la un specialist pentru a verifica telefonul de firma sa descoperim daca am fost ascultati in intimitatea noastra timp de 1 an si 3 luni. Help!