da, interesant punctul de vedere; stiam ca prin neprezentare se considera renuntare tacita dar nu chiar pusesem cap la cap ideea ca ar putea fi o manipulatie...
nici eu nu stiu; e o confuzie pe undeva; va multumesc
continuarea disutiei: azi am primit raspuns de la sotia tatalui ca accepta sa imi cumpere partea de mostenire "dupa ce succesiunea va fi efectuata"; in acelasi mesaj ea mentioneaza ca potrivit legislatiei nu sint obligata- eu sau reprezentantul meu- sa fiu prezenta la efectuarea succesiunii; admitind ca nu avem neintelegeri in privinta cotelor succesorale este posibil sa accept efectuarea succesiunii fara reprezentarea mea? (notarul care se ocupa de acte e in cunostinta de toata situatia si ca urmare mi-a trimis citatie; ambele parti- sotia si eu acceptam cota stabilita de lege fara obiectiuni)
m-am lamurit; va multumesc
multumesc pt. mesaj.
propunerea mea era sa ajung intii la o intelegere cu sotia (nu stiu inca daca va fi posibil) si apoi sa fac renuntarea la mostenire simplu, FARA conditii si FARA mentiunea aranjamentului intre noi doua in fata autoritatilor.
aceasta ipoteza ar scuti, cum am mentionat, (numai) implicarea fizica a unui imputernicit (din punctul meu de vedere tot va trebui sa am appointment la Consulat, fie pentru procura, fie pentru renuntare- ceea ce in treacat fie vorba orice roman din Canada stie ca e un eveniment de care nu mai vrei sa iti amintesti.)
pentru a fi mai clara: renuntarea presupune vre-o prezenta a unui imputernicit la notar (sau alte autoritati) ori numai trimiterea documentului (formulare standard de pe situl Consulatului Roman- ca altfel nici nu e posibil) notarului care se ocupa de succesiune?
a doua parte a intrebarii se referea la modul standard in care se fac vinzari-cumparari in Romania prin intermediul unui intermediar (avocat/notar)- procedura pe care nu o cunosc.
cind cumperi/vinzi orice (in cazul de fata drepturile mele din mostenire dar in general poate fi o vinzare auto, etc) cum se face transferul de sume mai mari de bani, in mod obijnuit (excluzind instanta in care doi cetateni vin fata in fata si zic "da-mi banii, ia cumparatura")?
tehnic vorbind,
nu poti nici sa dai banii FARA actul de proprietate (cumparatorul),
nici sa semnezi transferul de bunuri fara sa ai banii in cont (vinzatorul)
deci trebui efectuata o tranzactie "in escro" (am impresia ca asa se numeste si in romana), in care o terta persoana (un avocat) primeste fondurile de la cumparator si le elibereaza vinzatorului numai DUPA ce conditiile tranzactiei au fost indeplinite
daca lucrurile devin mult prea complicate, renunt si purced la obtinerea procurii de reprezentare si basta...
mostenirea e mostenire si nu mai intra in discutie inconvenientele
Buna ziua, din nou, D-na raluk0207; daca tot v-ati batut capul sa imi raspindeti data trecuta vin cu o noua rugaminte/intrebare: in cazul in care stabilesc un acord comun cu cu sotia tatalui meu pentru o despagubire monetizata a partii mele de mostenire, e suficient sa obtin un act de renuntare la partea mea de la Consulat sau tot trebuie sa fac cuiva procura de reprezentare? (avantajul ar fi ca nu mai pun un reprezentant pe drumuri in Bucuresti); mentionez ca intreb asta inainte de a discuta propunerea cu sotia tatalui- deci nu stiu care va fi pozitia ei si ca varianta ma intereseaza numai daca impartirea succesorala nu mai trebui efectuata la notar (in prezenta mea sau a reprezentantului meu); admitind ca e fezabila ideea- exista varianta de a depune banii "in escro" la un avocat/notar care sa mi-i elibereze in cont in momentul in care primeste renuntarea mea oficiala? (asa s-ar proceda aici, in Canada si in alte parti unde am cunostinta; nu stiu care e procedura in Ro.); va multumesc anticipat; (mentionez cu ocazia asta ca am cerut intre timp o aminare de la notarul care mi-a trimis citatia initiala in urma unui accident suferit care mi-a determinat imobilitatea temporara dar voi da curs citatiei de succesiune la momentul la care voi putea merge la Consulat pentru obtinerea procurii de reprezentare- sau, alternativ, declaratiei de renuntare la mostenire, in eventualitatea ca obtin un acord cu sotia tatalui)
DinuX- nu, nu am facut nici un demers de acceptare si nu stiu exact ce presupune asta? inteleg ca legislatia e clara in privinta partii de mostenire care mi se cuvine dar ar fi interesant sa determin ce presupune "acceptarea succesiunii"; daca aveti detalii as aprecia sa le impartasiti (posibil ar fi de ajutor si altora)
va multumesc D-na Avocat Romascanu
explicatia e total edificatoare.
inca o data apreciez ca mi-ati raspuns:
nu exista testament din partea tatalui si nici alt succesor; testamentul pe care il va face sotia nu ma astept sa ma includa; nu stiu cu siguranta daca sotia a facut vre-un testament legalizat pina in prezent.
suna ca un copil razvratit sau nerecunoscator dar adevarul e ca (dupa ce au locuit in casa mea peste 20 ani, sponsorati si intretinuti de mine) relatiile cu sotia s-au deteriorat in urma tratamentului inuman pe care i l-a acordat tatalui meu dupa ce s-au intors in tara (tatal meu a murit in urma suferintei de Parkinson care a evoluat in final in Alzheimer)- dar asta e alta poveste, inconcludenta in instanta legala de fata.
imi spuneti insa ca se vor face 2 proceduri succesorale separate (!)- ceea ce ma face sa gindesc ca ar fi poate de preferat sa platesc acum actiunea privind partea tatalui si mai tirziu pe cea privind restul (daca mai voi fi indreptatita la ceva pt. ca e posibil ca sotia sa lase prin testament toata partea ei unor rude de gradul 2, respectiv nepoti (nu stiu daca asta e plauzibil din punct de vedere al drepturilor mele legale?!?- respectiv nu stiu daca imi mai revine legal vre-o parte din apartament in momentul in care sotia va deceda;
din nou- nu s-a facut un act de adoptiune legala dar tatal meu s-a recasatorit in timp ce eu eram minor.