avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Activitate EuuGen

Activitate EuuGen

Teoretic nu insel banca. Banca isi a acordul pe suma X! Ei evalueaza apartamentul si aproba suma. Asta da, in conditiile in care se presupune ca omul are un avans pentru suma aceea. dar si daca are si daca nu are, banca tot pe suma aia isi da aprobarea. E vointa lor si inseamna ca acel cumparator se incadreaza. Si acum, "pe penal" - cum poate cineva dovedi ca eu am semnat "in fals" o declaratie, daca exista o clauza ca acea suma data ca avans se 'sterge', atata timp cat contractul de vanzare-cumparare nu se mai intampla [indiferent de motive]?:)

gi-jane2 a scris:


Ice riscati e sa va fie ceruta in caz ca s-ar anula contractul, asta pe parte civila


Concret - cum risc sa-mi fie ceruta suma, din moment ce punem clauza in antecontract care sa sune ceva de genu':

1 . "Promitentul-vânzător are dreptul să rețină suma data ca arvună dacă promitentul-cumpărător nu-și va respecta obligația de perfectare a contractului în termenul stipulat"

sau

2. "În cazul în care părțile nu vor încheia contractul de vânzare-cumpărare în termenul stabilit mai sus, din oricare vina, promitentul-vânzător are dreptul să rețină suma data ca arvună" ? :)
Multumesc pentru raspunsuri, dar cred ca nu m-am facut bine inteles.

Sunt 2 'variante'.

1. Cum sugereaza cumparatorul - sa facem direct contractul de vanzare cumparare - adica in aceeasi zi se semneaza contractul propriu zis, unde semnez ca am primit suma fictiva [cash - 8 mii euro] + suma virata in cont [ 4 mii euro, parte din avans] + suma care o sa intre de la banca.
Cumparatorul semneaza contractul de V-C + contractul de creditare cu banca + ipoteca.

Ce riscuri ar fi, in acest caz, sa se anuleze cumva contractele? Sa se razgandeasca cumparatorul? Sa ce? La momentul acela evaluarea e deja facuta, banca si-a dat acordul pe suma X, urmand ca dupa semnarea contractului e creditare si ipoteca cu cumparatorul sa vireze suma in contul meu] :)


si varianta 2: facem antecontract fix pe suma aceea 'fictiva' de 8 mii de euro [pe care eu n-o primesc, in fapt], cu clauza de pierdere avans [integral] in caz ca vanzarea-cumpararea nu se intampla [din oricare motiv]. Dupa care semnam contractul propriu zis, care o sa cuprinda suma din antecontract [cei 8 mii] + suma [reala, partea de avans pe care chiar o are] virata prin virament bancar de catre cumparator + suma care o sa fie virata de banca, pe baza contractului de credit.


Care din cele 2 variante ar fi 100% ok si care ar fi riscurile/cazurile ca acea suma fictiva declarata de mine [dar neprimita] sa-mi poata fi imputata, cumva?!? :) Multumesc.


Dapix a scris:

Dacă nu primiți banul în mână, riscul să pierdeți banii datorați este de 100%.



In ce sens riscul sa.pierd banii este de 100%? Daca semnez direct contractul, unde o sa figureze acea suma fictiva? Ca teoretic de acolo..nu mai e cale de intoarcere! Urmeaza doar ca banca sa faca plata (pentru partea ei din contractul de creditare). Cumparatorul semneaza contractele (de vanzare cumparare, de creditare)! Ce se poate intampla - se mai poate razgandi cineva dupa semnare? :)

Explicati-mi, va rog, "mecanismul" prin care se poate ajunge sa mi se ceara inapoi acea suma fictiva, daca stiti! :)
Evident, discutia pleaca de la momentul la care evaluarea bancii se face pe suma supraevaluata [adica suma la care ne-am inteles, plus avansul pe care l-ar datora cumparatorul].

Banca nu cere obligatoriu sa existe un antecontract. La contractul final [unde mi se cere sa semnez acel avans fictiv] am inteles ca nu se pot baga clauze de genul "se pierde avansul dat", pentru ca ala e deja contractul final. De aici si intrebarea mea cu utilitatea unui antecontract, daca el ar elimina TOTAL riscurile, in conditiile in care se face cu clauza de pierdere a avansului in cazul nefinalizarii [din orice motiv] a contractului de vanzare-cumparare!?

Vanzatorul insista pe faptul ca nu ar exista riscuri, din moment ce acea declaratie o voi da la semnarea contractului final, care se face concomitent cu semnarea contractului de creditare cu banca si ipoteca.
Risc semnare avans 'fictiv' credit imobiliar.

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema, la care as dori un sfat/indrumare! Vand un apartament, cumparatorul il achizitioneaza prin credit imobiliar de la Banca. Neavand tot avansul [cei 15%], cumparatorul a venit cu propunerea de a declara o valoare mai mare. Parte din avans se va achita prin ordin de plata, iar partea de care nu dispune ar trebui sa o declar primita [cash] la semnarea contractului de vanzare-cumparare. Nu am facut nici contract de rezervare, nici antecontract. Practic, contractele de vanzare-cumparare [unde dau declaratia aceea], contractul de creditare si ipoteca se semneaza in acelasi timp, riscul de a aparea ceva neprevazut este mic.
Totusi, in cazul in care ar aparea ceva probleme [independente de cumparator sau chiar si din cauza acestuia], care sunt riscurile mele de a fi nevoit sa restitui o suma de bani pe care nu am primit-o [dar pentru care am dat cu subsemnatul ca da - si nu e taman mica, e undeva la 8 mii de euro] si cum pot face ca aceste riscuri sa dispara de tot?

Un antecontract, facut strict pe acea suma fictiva [cash], cu clauza de pierdere a ei in cazul in care contractul de vanzare-cumparare nu va fi dus la bun sfarsit ma 'acopera' de toate posibilele probleme?

Multumesc.