avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Activitate Carmen-Camelia

Activitate Carmen-Camelia

Suntem intr-o situație f complicata pt ca eu trebuie sa dau sotului meu 1/2 intr- o forma legala,cum este corect și de necontestat, nu știu sub ce forma ,noi având doar dorința sa avem dreptul de a trai pana la ultima zi de viata, fiecare, liniștiți și fără nici o complicatie .După moartea noastră moștenitorii sa facă ce vor cu apartamentul .Am reținut ideea de a ma adresa unui avocat lucru pe care am sa-l fac.Tin sa mulțumesc tuturor care au participat la aceasta discuție pt părerile și timpul acordat sa va urez o viata linistita și pt ca suntem în prag de Rusalii sa va urez tuturor Sărbători fericite!
Poate ca cea mai buna soluție este sa fac donatie către soțul meu pt a întra în posesia a 1/ 2 din apartament care i se cuvine ,sa nu mai implicam copii și în viitor sa luam o decizie înțeleaptă,Amândoi avem 60 ani sper ca mai avem de trăit prin mila lui Dumnezeu.Daca în acest caz este necesar sau benefic instituirea uzufructului pt soț.Multumesc
Aveti dreptate ,In acest caz pt siguranță noastră exista posibilitatea întocmirii odata cu contractul a unei declarații notariale data de copii prin care ei se obliga sa nu vândă decât după decesul nostru?Ar avea valoare juridica și dacă poate fi atacata în instanta?

Florina02 a scris:

In caz de forta majora unul sau amandoi copiii isi pot vinde partea ( au acest drept ) si va treziti cu cine stie ce proprietari care va vor face mizerii pana cand dumneavoastra si sotul renuntati de buna voie la uzufruct viager si plecati unde vedeti cu ochii.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum am înțeles mulțumesc pt detalii și răbdare.Cu considerație Carmen-Camelia
Este vreo diferența între donația apart cu indiviziune de 1/2 pt fiecare copil cu rezerva uzufructului viager ,asa cum dvs ați sugerat asta pe deoparte și nuda proprietate cu instituirea uzufructului viager pt ambii soti pe de alta parte ,....e același lucru ? dacă nu ,care e diferenta?
S-a vehiculat în întreaga discuție doua noțiuni donatie cu uzufruct viager și nuda proprietate cu uzufruct viager pt ambii soti ,exista vreo diferența și în ce consta? La incheierea acestor tipuri de contracte se datorează impozit statului? Va multumesc
Mulțumesc mult

gi-jane2 a scris:

cert e ca nici dvs si nici sotul nu va fi deranjat daca va pastrati dvs drept de uzufruct, iar sotului iii constituiti acest drept.

Va mulțumesc!
Nu se pune problema sa-mi dezavantajez copilul deoarece inițial apartamentul.a fost a sotului și fostei lui soții..S-au înțeles ca atunci când vor vinde apartamentul se vor împărți amiabil 50-50.Fosta sotie s-a recăsătorit și a plecat din apartament și timp de 7 ani nu au găsit client.Cand am cunoscut pe soțul meu meu el a venit cu propunerea sa cumpăr jumătatea fostei soției la prețul convenit între ei si avantajos pt mine prin credit bancar.Pe lângă suma convenita soțul a dorit sa scot un credit mai mare dar banca nu a acceptat suma decât cu ipoteca pe tot apartamentulAsa ca mi-au vândut mie apartamentul în ideea ca după ce fiecare dintre noi doi ne vom achita partea de credit vom reveni la 50-50. Intre timp ne-am căsătorit și la finalul anului trecut am restituit creditul și am radiat banca de pe CF..Nestiind ca între soți nu se face vânzare-cumpărare am citit despre nuda proprietate cu uzufruct viager.Daca acest tip de contract ne oferă garanția ca apartamentul poate fi vândut după ce murim amândoi, nu ma deranjează ca fii noștri sa fie proprietari.Ideea este ca soțul meu dorește sa facem acte pentru a reintra în posesia a 1/2 cât i se cuvine chiar dacă va fi pe fiul sau


Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:
N
Mie, uneia, mi se pare doar o afacere proastă. Și cam atât...
Spuneți-mi de ce v-ați face asta și de ce i-ați face asta copilului dvs. și (poate) îmi schimb părerea.


Sa înțeleg ca după decesului ambilor soti cei doi fii își pot exercita calitatea de proprietari în sensul vânzării apartamentului ,mai ales ca sunt doi tineri neinruditi genealogic,nu se pune problema conviețuirii împreună în apartament.