avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Activitate dascalu.florin

Activitate dascalu.florin

Bună ziua.

Doresc să îmi înființez un SRL din 2 motive: pentru a putea presta servicii de design grafic și pentru a putea vinde produse digitale (pe platformă proprie).
În momentul de față colaborez cu o agenție de design din SUA, către care prestez următoarele servicii: design, QA și animație.
Aceste servicii au fost prestate ca persoana fizică până acum (cu depunerea declarației 212), în baza unui contract lunar (uneori bilunar) în funcție de serviciul solicitat, contractul fiind realizat la începutul lunii și plata la finalul lunii.

Întorcându-ne la SRL-ul pe care urmează să îl înființez (și la care o să fiu angajat), am câteva întrebări:
1. Pot închiria o garsonieră pe SRL (pe care să o folosesc ca și sediu social, dar în care am să și locuiesc) și să plătesc integral chiria și cheltuielile de întreținere pe SRL?
1.1. Pentru a putea plăti chiria și cheluielile de întreținere trebuie să declar că desfășor (sau că nu desfășor) activități la sediul social?
1.2. Dacă declar că nu desfășor activități la sediul social, îmi pot oferi indemnizație/diurnă zilnică?
2. Din moment ce se încheie un contract lunar sau bilunar între SRL și agenție, poate fi considerată activitate dependentă?
2.1. Cum pot, mai exact, să demonstrez că îndeplinesc 4 din cele 7 criterii de încadrare la activitate independentă? Asta în condițiile în care nu știu dacă o să am produsele urcate pe site în primele 2-3 luni și/sau dacă o să existe vânzări la început.
3. Dacă înființez SRL-ul la data de 1 ianuarie 2023, pot scoate dividentele la finalul primul trimestru din 2023?
4. În momentul înființării SRL-ului, trebui să plătesc taxele și impozitele pentru venitul realizat dupa luna mai 2022 sau trebuie să depun declarația unică pe persoana fizică în mai 2023?
5. Pentru partea de e-commerce, doresc să ofer un cod de reducere studenților si ONG-urilor. Acest cod de reducere va fi unic pentru fiecare student/ONG, însă pentru a-l obține, solicit o imagine cu carnetul/legitimația de student sau un act din care reiese statutul de ONG. În ce condiții pot face acest lucru în mod legal (menționez că produsele v-or fi adresate unui public global)?
6. Dacă la începutul unui trimestru mă împrumut de la SRL, pot plăti banii înapoi către SRL după distribuirea dividentelor (adică la finalul trimestrului)?
7. Dacă in 99% din timp vând doar produse digitale dar la 1-2 ani (timp de 1-2 zile) vând produse fizice (să spunem afișe sau tricouri personalizate) în cadrul unui eveniment, v-a trebui să adaug un cod CAEN special pentru asta? Sau nu este necesar, nefiind o activitate principală (și nici măcar secundară)?
8. Paginile de termeni și condiții, politica de confidențialite, GDPR de pe site precum și licențele produselor trebuie obligatoriu să fie scrise de către un avocat? Sau pot fi scrise de un copywriter, apoi revizuite de un avocat?

Mulțumesc, săptămână ușoară.