Multumesc deasemeni pentrul raspunsul dumneavoastra, Doamna Stingaciu.
De peste un an de zile ne gindim la o solutie sau o varianta care sa multumeasca pe toata lumea dar nu am reusit sa gasim una inca. Problemele sint astea: sora mea doreste ca apartamentul mamei sa ramana fiicei ele la un pret extraordinar de mic (30-40% din valoarea actuala). Fiica este saraca si nu poate sa ne rasplateasca valoarea adevarata a apartamentului. Efectual, nici fiica ei nici sora mea nu au bani sa ne rasplateasca decit daca le lasam apartamentul pe aproape gratis. In plus, dupa succesiune, si sora mea si fiica ei vor dezpagubire de mii de Euro pentru ca "au avut grija" de mama. Sora a marturisit ca nu va semna niciodata succesiunea fara a primi partea ei de mostenire, plus o dezpagubire pentru ea, plus o dezpagubire pentru fiica ei.
Din cite am inteles de la sora mea, in momentul cind se va face iesirea din indiviziune (dupa ce ne-a tirit ani de zile prin procese), sora va aduce un evaluator. Ea mentine ca evaluatorul va pune o valoare mica, poate mai putin de 30-40% din valoarea adevarata a apartamentului, ca pina atunci apartamentele se vor devaloriza.
Procesul de succesiune si iesire din indiviziune trebuie facut oricum sa obtinem documentele legale de mostenire. Inteleg ca, chair daca sora refuza, sucessiunea si ieasirea se va face oricum, chair daca dureaza timp.
Problema este cum procedam dupa ieasirea din indiviziune. Va intreb si pe dumneavostra asa cum am intrebat pe Domnul Bordas: Daca ma unesc cu nepotul meu (fiul fratelui decedat) ca unul din noi sa reprezente 2/3imi din valoarea apartamentului, putem avea sanse mai mari de a o bloca sa nu-i fie sorei atribuit apartamentul?
Cind trebuie facuta cererea de evacuare a nepoatei din apartamentul mamei? Putem face toate trei cereri in acelasi proces: succesiune, iesire din indiviziune, si cerere de evacuare?
Mutumesc.
Daca aveti si alte variante la care nu m-am gindit, va ascult cu atentie.
Multumesc pentru raspuns, Domnul Bordas.
Vom solicita succesiunea si iesirea din indiviziune prin aceeasi cerere. Ce sansa avem ca apartamentul sa nu fie atribuit surorii? Daca ma unesc cu nepotul meu ( fiul fratelui decedat) fie prin donatie sau transfer, astfel reprezentind 2/3 din valoarea apartamentului, putem avea sanse mai mari de a o bloca sa nu-i fie sorii atribuit apartamentul?
Am citeva intrebari care sper sa pot fi lamurite. Dupa decesul mamei, am mostenit un apartament cu doua camere. Mostenitorii legali sint eu, sora mea, si fiul fratelui meu, fratele fiind decedat. Din cite am inteles, prin lege la fiecare li se cuvine o treime din valoarea apartamentului. Am fost la notar sa deschidem succesiunea dar nu am reusit sa o facem din cauza ca sora mea refuza succesiunea. Precizez ca fiica sorei mele locuieste in apartamentul mamei mele si ca are act un de mutatie facut cu acordul mamei mele, dar drept de mostenire nu. Sora mea a clarificat ca nu va fii de acord niciodata cu succesiunea pentru ca nu vrea sa o da afara pe fiica ei. Sora deasemeni a jurat ca va face tot posibilul ca sa lungeasca procesul la instanta cit mai mult ca fiica ei sa poate sta acolo. In plus, sora si fiica ei au spus ca se vor prezenta la instanta sa ceara dezpagubire pe motiv ca ele au avut grija de mama, neconsiderind ca si eu si fratele am avut grija la fel, dar noi nu avem acest tupeu oribil. Ne avind alte modalitati, trebuie sa deschidem dreptul de succesiune la instanta-- asta este foarte clar. Stiind ca ea nu va fii de acord niciodata, in acelasi timp vrem sa deschidem si procesul de indiviziune din apartament. Intrebarile sint urmatoare: 1) cam cit timp credeti ca ea poate lungi procesul pe cale legala? 2) putem sa o fortam la indiviziune? 3) putem sa o fortam pe fiica ei sa evacueeze aparatmentul (fiica ne avind nici un drept de mostenire).
Multumesc mult pentru raspunsuri.